DIANA: Cum s-a schimbat lumea

Diferența dintre prezent și trecut este foarte evidentă, iar un exemplu elocvent îl constituie construcția caselor din trecut, față de cele din prezent.

Dintotdeauna s-au făcut case de lemn în România. Pentru că lemnul este „la vedere”, înclinăm să credem că acestea sunt specifice numai zonelor de munte. Nu este așa! În satul meu natal, care este zonă de deal se află și în prezent o biserică de lemn, ilustrată în imaginea din articol.

Principala caracteristica a caselor tradiționale țărănești este funcționalitatea. Sunt case simple, nu mari, atât cât să poată locui toți membrii familiei. Fiecare cameră este construită cu un motiv, iar fiecare obiect avea o însemnătate specifică, fiind vorba de obiecte făcute manual.

Foto: DIANA SIMUȚ

Un lucru pe care îl au in comun casele din fiecare zonă a țării este prispa. Prispa era construită din lut sau lut amestecat cu piatră și acoperită întotdeauna de streașină.

La construcție, materialele folosite în trecut  erau lemn, lut, paie, stuf, coceni. Cu cât zona era mai împădurită, cu atât se folosea mai mult lemn la construcție. În zonele mai sărăcăcioase, unde era mai greu de găsit, lemnul era folosit numai pentru a face structura de rezistență.

În prezent nu se mai construiesc case din lemn și nici cele vechi nu mai sunt locuite, doar în unele zone, precum Maramureșul.

DIANA SIMUȚ

DIANA SIMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: