Literatura pentru copii este un gen literar ce se adresează în special copiilor și adolescenților, celor aflați la vârsta sau anii copilăriei.
În acest sens, am ales să dedic acest material unui scriitor foarte îndrăgit de copii, și anume Petre Crăciun.
Haideți să facem cunoștință cu scriitorul Petre Crăciun!
„Sunt născut la 29 august 1962, în Giurgiu, ne spune interlocutorul nostru. Aproape de-o viață scriu literatură pentru copii, am predat în învățământ, fiind profesor de istorie, și m-am îndreptat spre acest domeniu, al literaturii, acum 30 de ani, când erau copiii mei mici. La început am scris versuri, iar din 1991 am început să scriu primele basme. Sunt 30 de ani de atunci și iată că s-au adunat o sută de basme și povești pe care le-am scris și le-am publicat în diferite cărți.”

Q&A
Ce genuri literare abordați?
Petre Crăciun: De-a lungul timpului am abordat cam toate genurile în literatura pentru copii, am publicat foarte multă poezie, în diferite cărți. De prin anul 2000, spre sfârșit, am publicat romane pentru copii, de diferite întinderi și în special cărți de povești. Am scris teatru pentru copii, scenariu de filme (un film care s-a făcut după scenariul meu S-a furat mașina de făcut teme), deci cam toate genurile, nu cred că e vreunul care să-mi fi scăpat. Am publicat vreo 25 de cărți pentru copii și am scrise încă vreo cinci, care așteaptă să fie editate și tipărite. Scriu în continuare fiindcă mă regăsesc foarte mult în acest lucru, îmi plac întălnirile cu copiii.
Care este cea mai recentă carte publicată?
Petre Crăciun: Cea mai recentă carte este o antologie care se numește 100 de basme și povești. Odaia fericirii, unde am adunat toate basmele și poveștile scrise pănă în acest moment.





Descrieți-ne esența lucrărilor dumneavoastră.
Petre Crăciun: Eu cred că literatura pentru copii este – cum spunea cineva – tot literatură, dar mai bine scrisă. Este foarte greu să scrii pentru copii, trebuie să găsești un numitor comun, trebuie să-i intereseze pe copii ceea ce scrii, trebuie să-i captiveze. Un autor de literatură pentru copii trebuie să debordeze de o stare de bine. La mine, un cuvânt care se regăsește în mai multe cărți este cuvântul fericire. Am și o carte care se numește Povești din țara copiilor fericiți. Eu cred că asta ar trebui să aducă copiilor lectura, sentimentul de fericire, adică lectură = fericire = povești.
Eu cred că literatura trebuie să se schimbe și ea. De exemplu, poveștile mele nu mai sunt ca și cele de acum o 100 de ani. Acum am introdus noi tehnici postmoderne, precum și personaje – „Balaur cu dizabilități”.
Care v-au fost principalii susținători?
Petre Crăciun: Să știți că eu am început să scriu acum 30 de ani foarte mulți ani pentru sertar. La vremea respectivă nu am avut susținători. Probabil că mi-ar fi trebuit un susținător atunci, cineva care să mă direcționeze, dar bineînțeles a fost familia cea care m-a susținut. Mai târziu, acum vreo 10-12 ani, m-a descoperit un critic literar care mă prețuiește foarte mult. Este vorba de domnul Alex Ștefănescu; de atunci, acesta mi-a urmărit toată cariera, a scris foarte mult despre mine, mi-a dedicat mai multe cronici în revista România literară și este foarte interesat de ceea ce fac.
De atunci au mai apărut și alții care au scris despre operele mele, însă dacă ar fi să mă opresc la o singură persoană, cea mai importantă este criticul Alex Ștefănescu.
„Nimeni
nu
se
naște
scriitor,
este
foarte
multă
muncă”
Ce sfat aveți pentru tinerii care vor să urmeze acest drum?
Petre Crăciun: Sfatul meu este în primul rând să fie foarte bine informați, să citească foarte mult. Principalul este să ai o anumită acumulare, să fi citit. Este important să citim și pentru a nu imita din greșeală, să nu repetăm.
Dacă doresc să scrie, este foarte bine să aibă întâlniri cu persoane care scriu. Nimeni nu se naște scriitor așa, într-o noapte de marți spre miercuri, e foarte multă muncă.
Și mai este ceva, talentul. Pentru că poți avea foarte multă lectură și atunci devii sau rămâi un cititor pasionat sau un cititor profesionist cum sunt criticii literari.

Ce viitor prevedeți literaturii sau cititului?
Petre Crăciun: Eu nu sunt chiar așa de îngrijorat, sunt foarte mulți care se gândesc că deja timpul cărții a apus, iar a cititului la fel. Într-adevăr, este acum o perioadă în care cititul începe să pălească, copiii sunt mai puțin atrași de cărți, poate sunt mai atrași de cărțile în format electronic. Pentru mine nu contează, deși prefer cartea în format clasic, important e să citească. Eu cred că este o modă ce o să treacă, cred că vor reveni până la urmă.
Iar ceea ce fac eu cu copiii de foarte mult timp, întâlnirile cu ei, înseamnă o rețetă foarte bună pentru a încuraja și pentru a crește interesul pentru lectură. Copiii, în momentul în care cunosc un scriitor, devin foarte curioși, pun foarte multe întrebări, se simt atrași.
După întâlnirile pe care eu le am, și vă dați seama că au fost sute, am lăsat în urma mea o armată de cititori curioși.
Ce planuri aveți pentru viitor?
Petre Crăciun: Eu întotdeauna am pe șantier, ca să zic așa, mai multe proiecte. La ora actuală, am vreo cinci cărți care sunt în stadiul de aproape de a fi publicate. Eu sunt și editor, nu doar scriitor, însă intervine o problemă. Trebuie să găsim și un ilustrator, pe cineva care să dea o formă grafică, pentru că o carte se vinde și pentru modul în care arată, mai ales la copii. Cele cinci cărți sunt romane pentru copii, una este un basm dezvoltat, un fel de finalizare a luptei dintre Făt-Frumos și Zmeul cel Rău și se numește Lupta pentru apă vie. Cu asta voi continua și asta va fi următoarea carte.
a consemnat IOANA REȘTEA
IOANA REȘTEA ESTE ABSOLVENTĂ A COLEGIULUI NAȚIONAL ONISIFOR GHIBU ORADEA, SECȚIA FILOLOGIE-JURNALISM, PROMOȚIA 2020, CLASA PROF. LUCIA CIGHIR. ÎN PREZENT ESTE STUDENTĂ ÎN ANUL I LA FACULTATEA DE SOCIO-UMANE, SPECIALIZAREA PEDAGOGIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PRIMAR ȘI PREȘCOLAR, UNIVERSITATEA DIN ORADEA.