Sâmbătă, 29 mai, o trupă de studenți și persoane altruiste am îndeplinit o promisiune importantă atât pentru natură, cât și pentru noi.
Eu și George Pojega, amândoi foști elevi ai Colegiului vostru, suntem acum studenți la inginerie, la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. Tot în această facultate găsim și cercul științific Self-UP, din care facem parte cu mândrie.
Self-UP este o echipă și un ideal, un sistem bine închegat de oameni implicați. Inițiativele, proiectele și activitățile realizate (și în curs de realizare) povestesc mai mult decât ar putea să transmită un discurs. Unul dintre proiectele de suflet al Self-UP este AntreprenorIng, despre care am scris o bucățică AICI.
În timpul concursului, am făcut o promisiune față de auditoriu și față de noi înșine: vom planta puieți de brazi în preajma cabanei universitare Gaudeamus, de la Stâna de Vale. Pădurea de conifere din stațiunea Stâna de Vale a fost afectată grav de teribila furtună din 2017, iar peticele rase de copaci își vor reveni foarte greu… cel puțin, dacă nu le dăm o mână – sau un puiet – de ajutor.
Ei bine, ne-am ținut de cuvânt. După îndelungi amânări sanitare, planificări printre stropi și cu puțin ajutor Providențial, am fost și am plantat puieții promiși. 15 tineri și 40 adulți am plantat în jur de 1.000 de puieți de molid, pe coasta din spatele Cabanei Gaudeamus. Totul a fost instruit, supervizat și sprijinit de Ocolul Silvic, care ne-a procurat atât uneltele, cât și puieții in sine. Se pare că în acest caz, felul în care molizii își cresc rădăcinile ajută solul să se stabilizeze mult mai bine decât brazii.
Sursă fotogalerie: arhiva personală Andrei Oros
Nu a fost ușor – urcarea, lupta cu panta abruptă, iarba stufoasă, trunchiurile de copaci rămase, terenul accidentat și tehnica riguroasă de plantare – dar acestea constituie farmecul. Atunci știi că rezultatul este valoros, când călătoria este plină de obstacole. Așa ne-au spus pădurarii și inginerii silvici. Totodată, ei au mai zis că sunt surprinși, deoarece nu am venit „ca și ceilalți, să murdărim sapa pentru o poză și să plecăm”, ci am lucrat precum trebuia. Noi ne-am făcut doar datoria.
Echipelor participante la Antreprenoring 2.0 din noiembrie 2020 le-am mai promis că fiecare dintre ei vor avea un puiet doar al lor, marcat cu o etichetă durabilă. Așadar, am pus plăcuțe gravate de lemn într-o zonă restrânsă – acela va fi Crângul Ideilor Bune, unde fiecare copac va crește precum se dezvoltă și firmele prezentate ca idei la concurs. Peste ani și ani, peste multe provocări și reușite, ne vom întoarce la Stână și ne vom aduce aminte de unde am plecat.
Pe lângă voia bună din timpul plantării, și a satisfacției de după finalizarea sarcinii, echipa de la Self-UP am sărbătorit mai multe lucruri. Am început de vineri, 28 mai, când ne-am revăzut pentru prima dată după foarte multă vreme – nu avem voie să venim la ore fizice la facultate. Revederea este pe atât mai scumpă, pe cât oamenii sunt mai dragi. Apoi, duminică 30, am revizitat reușitele din Self-Up, ne-am adus aminte de ceea ce trebuie să îmbunătățim și ne-am setat prioritățile pentru restul acestui an. Avem, deci, un program încărcat!
All-in-all, noi simțim că am reușit o schimbare, oricât de mică ar fi ea. Orice pădure începe de la un copac. Orice ploaie începe de la un strop. Asta înseamnă Self-UP – spiritul antreprenoriatului, a omeniei în orice acțiune făcută, pentru societate. Iar cum natura este mama tuturor, mai revenim din când în când acasă, să avem grijă de lucrurile care ne permit să trăim.
Sănătate, și ne mai auzim cât de repede!
ANDREI OROS