TEODORA: Spiritul Ghibu continuă – Capul în nori, mâinile la lucru

Foștii noștri colegi, George Pojega și Andrei Oros, studenți acum în anul II la
inginerie, au participat în luna noiembrie la un concurs național de planuri de afaceri, unde au obținut locul al doilea.

Concursul se numește „ AntreprenorIng 2.0” și s-a desfășurat în data de 14 noiembrie.

Acesta a fost la a doua ediție și este organizat de către cercul științific studențesc Self-UP al
Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică, în cadrul Universității din Oradea, unde și
Andrei este membru.

Concursul se adresează cu precădere specializărilor de inginerie economică din țară,
astfel este printre puținele concursuri de acest tip și este unul dintre cele mai importante.

Concursul a însemnat o conferință pe Zoom, continuă de aproximativ 12 ore. În aceste
ore au fost prezentate 20 de planuri de afaceri de către aproape 50 de studenți.
Echipa formată din George și Andrei s-a numit Crisis Solutions, adică soluții pentru
crize, iar viza realizarea unei firme care se numește „NimbusV” (V de la Valahia, deci „Nor
Românesc”), care oferă servicii de cloud storage și computing, acestea fiind adresate în
principal instituțiilor și firmelor românești. Acest lucru îi diferențiază de ofertele globale
precum Microsoft OneDrive, Google Drive și Apple iCloud, prin faptul că au anumite funcții
destinate firmelor, pe lângă lucrurile cu care suntem deja obișnuiți, și măsuri de securitate la
superlativ.

Partea ce ține de brand identity a fost realizată de Raul Bejinaru. Acesta i-a ajutat pe
băieți, dar nu a participat efectiv la concurs. De asemenea, el este fost elev al colegiului
nostru, actual student al Facultății de Arhitectură din Oradea.

Echipa de pe locul întâi a fost din județul Sibiu, iar aceștia au prezentat o aplicație care
monitorizează toate spălătoriile din oraș pentru a vedea locurile libere, urmând să facă o
programare în numele clientului.

În centrul atenției au fost cei patru speakeri, și anume antreprenori de succes din Bihor, care le-au împărtășit în scop educativ experiențele lor de afaceri și sfaturi, de la un antreprenor de succes la un viitor antreprenor de succes. Momentele lor au fost înregistrate, iar în viitorul apropiat vor fi postate pe platformele de socializare unde este prezent Self-UP, pentru a putea fi vizionate de orice doritor care este pasionat și nu numai.

Juriul a constat în dna. conf. dr. ec. Delia Pop, Bogdan Băbălău-Maghiar (antreprenor, fondator Action Mind) și Florin Capotă (antreprenor, brand identity designer Blackboard Agency).

Deși concursul propriu-zis s-a sfârșit, echipa de la Self-UP mai are în program o activitate specială, care se va ține în primăvară, și care va lua forma unui „Incubator de proiecte”. Acest „Incubator” cheamă pe orice tânăr bihorean care are idei de afaceri și îl ajută să o rafineze, și poate chiar să o finanțeze. Se poate asemăna cu populara emisiune „Imperiul Leilor” de la TV. Este o invitație deschisă, iar mai multe detalii vor fi anunțate în viitor pe platformele de socializare unde este prezent cercul Self-UP (Facebook, Instagram, etc.).

Băieții, deși au primit premiul II, au câștigat cel mai mult: pe lângă premiile acordate de la Self-UP care au reprezentat obiecte și bani, antreprenorii din juriu i-au invitat să colaboreze cu ei în ideea rafinării și acordării de ajutor în sensul pornirii afacerii, cu expertiză, popularizare și ajutor reciproc. Rapid, vestea planului lor de afaceri a străbătut țara și au atras multă atenție.

Ei cred cu tărie că se pot face lucruri foarte bune și în România, de aceea doresc să ajute societatea românească să se dezvolte, aducând propria lor contribuție, într-o formă sau alta, azi sau mâine. Spun ei, „ajuți cu adevărat când oferi soluții la problemele și nevoile ridicate de societate”.

George și Andrei, la rugămintea organizatorilor concursului în acea seară, au scris un testimonial care le însumează gândurile, experiența și îndemnurile față de acest concurs. Aici îl aveți integral:

„Când oamenii buni se adună să discute idei bune, nimic nu poate să iasă rău. Astăzi s-au prezentat numai idei bune – sufletul este prezent în fiecare dintre cele prezentate, cu toții ne-am dat silința să arătam lumii, și noua înșine, că facem ceea ce trebuie.

Adevărul este absolut: toți facem ceea ce trebuie.

Motivul pentru care organizam și participăm la fenomene de genul acestui concurs, este să ne punem în regula cu FELUL în care vrem să facem ceea ce trebuie. Aici am adunat oameni, vieți de oameni în acest domeniu al antreprenorialului, pentru a lua aminte la cum trebuie să procedam pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.

Așa vedem noi lucrurile și simțim că participam la ceva fundamental superb.

Este prima dată când participăm la acest concurs și putem doar sa ne dorim mai multe ore de discuții cu toata lumea care a participat. Așa, și doar așa, se formează adevăratele vârfuri care ridică plafonul nostru ca oameni și tară. Bineînțeles, spiritul este universal, dar această formă este cu atât mai reușită pe cat este făcută din noi toți și din toate cele pe care le avem.

Va mulțumim pentru AntreprenorIng. Mulțumim tuturor celor care au clădit înainte de azi, și apoi celor care au continuat azi inclusiv.

Acum este ora 9 seara, iar de dimineața de la 9 am stat amândoi în fata ecranelor și încă nu ne-a obosit. Execuția conferinței a fost superbă, având în vedere inexperiența anterioară în cadrul virtual la o asemenea scară. Singurele bavuri sunt generate de sistemul Zoom, care așa cum este el, nu avem ce-i face. Ne-ați întrecut așteptările, și ați setat standarde durabile! Așa se face treaba bună! La multe ediții și la mulți antreprenori!”

TEODORA NICORICI

TEODORA NICORICI. Foto: Ramona Novicov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: