După cum v-am obișnuit, și acest material este dedicat unei scriitoare foarte talentate și îndrăgite de copii.
La invitația doamnei profesoare Simona Laurian-Fitzgerald, aceasta a acceptat să vină în luna martie la cursul de literatură pentru copii, unde ne-a vorbit despre viața și poeziile ei. La această întâlnire virtuală au participat studenți din diferiți ani, de la specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, secția română, respectiv maghiară.
Vă invit cu mare drag să faceți cunoștință cu cea care este Carmen Tiderle.

„Sunt Carmen Tiderle și scriu pentru cei care sunt acum sau au rămas copii. Scriu poezie fiindcă prin ritm și rimă se apropie de muzică și mie mi se pare că muzica e cel mai frumos lucru de pe Pământ. Altfel, sunt un om de 40 plus, mama Dorei și a lui Roman, născută în Giurgiu, absolventă de limbi străine, spaniolă-franceză, copywriter, adică scriitor de reclame, și mai nou, adică de câțiva ani, poeta copiilor.”
Prima poezie scrisă a fost una pe care nu o păstrează, dar care a fost întâmpinată cu hohote de râs de copiii acesteia: „Asta m-a-ncurajat să continui.”
Shel Silverstein, Dr. Seuss, Roald Dahl, Jack Prelutsky sunt câteva nume care au constituit modele pentru doamna Tiderle.
Q&A
De unde a început pasiunea pentru scris?
Carmen Tiderle: „Din adolescență, cum altfel? Pentru că nu eram chiar bună la mate, dar mă pricepeam la română și aveam (credeam că am) lucruri de transmis, m-am apucat să scriu. Ba chiar am publicat la 17 ani un volum de poezii, foarte diferit de ce scriu acum, care se chema Credeți-mă că sufletul doare. J Apoi m-am angajat în publicitate, unde timp de 20 de ani am scris încontinuu texte și scenarii publicitare, pentru ca la un moment dat, mamă fiind, să-mi dau seama că aș putea scrie pentru copiii mei niște texte care să le placă mai mult decât… Creangă, să zicem. Adică actuale, cu idei și întâmplări la care să se conecteze ușor, într-o limbă pe care o vorbesc și ei etc.
Scrieți numai poezii sau abordați și alte genuri?
Carmen Tiderle: În poezie mă simt cel mai bine. Dar scriu și povești, basme moderne, cum le-am numit eu. Am câțiva poeți pentru copii pe care, deși îi știu pe dinafară, îi citesc mereu. Shel Silverstein, Dr. Seuss, Roald Dahl, Jack Prelutsky.
Ce scrieți acum și ce planuri aveți pentru viitor?
Carmen Tiderle: Scriu poezii. Pe teme cât mai diverse cu putință. Și-mi doresc să fac asta și pe viitor. E un izvor inepuizabil dacă ești curios, atent la ce se întâmplă și, evident, inspirat (ceea ce, între noi fie vorba, la mine nu e întotdeauna cazul).
Pe unele le-am scris într-o zi, altele au nevoie de timp să se-ntâmple. Depinde de idee, de câte versuri e nevoie pentru exprimarea ei, de inspirația mea din acel moment.
Caut să aduc teme și subiecte noi, de actualitate, care să-i atragă și motiveze pe cei mici. Cu cât mai diverse, cu atât mai bine. De la școală, părinți, animăluțe, la personaje sau întâmplări istorice, literare… Important e să fie amuzante și să aibă insight-uri, adică acele adevăruri pe care le știm cu toții (pentru că le trăim) și în care ne recunoaștem.
Caracterizați-ne în câteva cuvinte poeziile dumneavoastră!
Carmen Tiderle: Amuzante, șui, diferite de ce găsim în manuale, cu idee, trăsnite, cool, adevărate, actuale, inspirante, tâmpițele, na, cam asta.
Poeziile vizează vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi citite de copiii de toate vârstele, cum ziceam la începutul interviului.
Nu cred să existe ceva mai plăcut decât să scrii poezii pentru copii. Totuși, există tot felul de… nu le-aș numi piedici, ci momente în care ți-ai dori să se vorbească mai mult despre asta, adică să existe critici care să dezbată, să facă recenzii, să laude sau să taxeze cărțile de literatură pentru copii. Să fie mai multă efervescență în jurul acestei literaturi considerate minoră, dar care totuși educă cititorul de mai târziu al literaturii majore.
Câte poezii aveți până în prezent, respectiv volume?
Carmen Tiderle: Sute de poezii și șapte volume: Pe dos, poezii cu prostii pentru copii, În orașul Bucurville, Marele acoperiș, Cine a pus piper în mare?, Selfie cu elfii, Fabrica de lipici, Povești originale cu animale, Povești de la Polul Vest.
Care au fost principalii susținători în această carieră?
Carmen Tiderle: Copiii, prin reacțiile lor firești la poeziile mele. Părinții lor care au acceptat o nouă abordare a temelor pentru copii. Învățătorii și profii care mă invită să le citesc și să le vorbesc copiilor despre tot felul de subiecte, unele poate prea îndrăznețe.
Ce sfat aveți pentru tinerii care vor sa urmeze acest drum?
Carmen Tiderle: Să-l urmeze! Presupune muncă și satisfacții nemateriale, dar e bucurie.
Ce viitor prevedeți cititului, literaturii în general?
Carmen Tiderle: Nu-mi pot imagina o lume fără povești.
a consemnat IOANA BIȚIȘ

Ioana Bițiș este absolventă a Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2020, secția Filologie – Jurnalism, clasa prof. Lucia Cighir. În prezent este studentă în anul I la Facultatea de Pedagogie a Învățământului.