PAULA & DENISA: Cum pot adolescenții să-și protejeze sănătatea mintală în pandemia de coronavirus

Se știe că această perioadă este una dificilă, atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți, în special. Școli închise, evenimente anulate, dar și activitățile de zi cu zi, obișnuite, și interacțiunile cu persoanele dragi nemaiexistând.

Toate aceste lucruri au o influență din păcate negativă asupra noastră și ne provoacă tot felul de stări, de la neliniște și stres până la confuzie și anxietate.

„Psihologii au acceptat de mult că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă, care ne alertează în caz de pericol și ne ajută să luăm măsuri de protecție”, susține dr. psiholog Lisa Damour, care adaugă: ,,Anxietatea te ajută să iei deciziile necesare în situația actuală: să nu îți petreci timpul cu alte persoane sau în grupuri mari, să te speli pe mâini și să nu îți atingi fața.”

Din păcate, această anxietate poate ajunge la un nivel mai ridicat, iar atunci lucrurile se agravează. Stările permanente de neliniște și sentimentul că suntem închiși și că nu se va mai termina niciodată această situație ne pot provoca un blocaj emoțional. Devenim mult mai irascibili și frustrați, ne punem tot felul de întrebări, încercăm să înțelegem de ce noi trebuie să trecem prin asta, de ce nu se sfârșește odată, iar toate lucrurile acestea ne fac să explodăm, de multe ori să avem reacții ieșite din comun, pentru a ne descărca.

Din nefericire, situația sentimentală încărcată poate provoca dureri și la nivelul corpului și deseori dacă ne doare ceva sau simțim ceva diferit la corpul nostru, avem tendința să credem că suntem bolnavi sau suferim de vreo afecțiune. Devenim îngroziți, știind situația pandemiei, însă trebuie să știm că acțiunile și reacțiile corpului pot fi influențate de sănătatea mintală.

Dacă avem o durere, aceasta poate să fi fost transmisă corpului chiar de noi înșine, fără să ne dăm seama. 

Medicul Mihai Craiu, vorbind despre unul dintre pacienții săi, afirmă următoarele: ,,Nu am găsit nicio boală în corpul copilului, ci în universul lui emoțional”.

Pentru a putea face față acestor stări și a le depăși, este indicat să ne ocupăm timpul cu tot felul de activități, care ne destind.

În acest context, am cerut părerea câtorva adolescenți, pentru a vedea prin ce modalități depășesc ei această situație dificilă.

ALESSIA

Alessia, 17 ani: ,,Sinceră să fiu, această pandemie nu mai reprezintă un factor nou pentru mine. Pot spune că m-am obișnuit, chiar dacă nu îmi place deloc situația actuală. Ceea ce mă face pe mine să fiu pozitivă și să nu îmi pierd speranța că lucrurile vor reveni la normal este timpul petrecut cu prietenii mei. Chiar dacă acest context nu ne permite să ne vedem decât foarte rar, ținem legătura mereu prin aplicațiile de socializare, facem conferințe video și tot felul de activități online, care ne ajută să ne mai distrăm și să uităm de toate restricțiile acestei pandemii, inclusiv de faptul că nu ne putem vedea și nu ne putem relua activitățile din trecut. Încercăm însă să nu ne demoralizăm și să ne gândim că totul va fi bine.

Gabriel, 14 ani: ,,Consider că această pandemie este nefavorabilă pentru toată lumea. Începând de la noi, în funcție de elevi, care chiar dacă la început eram fericiți că într-o oarecare măsură scăpăm de școală, de fapt nu realizam gravitatea acestei situații în care ne aflăm. Școala online este destul de neplăcută, mai ales pentru elevii care susțin examene, situație în care mă aflu și eu. Am tot felul de gânduri negative în această perioadă, însă încerc pe cât posibil să rămân pozitiv. Îmi ocup timpul cu activități relaxante pentru mine, citesc, ascult muzică ,îmi petrec timpul cu familia mea, găsind tot felul de jocuri interactive. Uneori e suficient doar să mă plimb puțin la aer și să îmi pun ordine în gânduri. Orice lucru care te relaxează și te ajută să uiți de problema aceasta, e binevenit si binefăcător pentru sănătatea mintală”.

RĂZVAN

Răzvan, 18 ani: ,,Pe mine, unul, pandemia m-a apropiat mai mult de familie, având în vedere faptul că am petrecut majoritatea timpului acasă. Acesta ar fi singurul lucru pozitiv pe care l-aș putea spune despre situația în care ne aflăm. Bineînțeles că sper ca totul să revină la normal cât mai repede și încerc să fiu pozitiv, însă nu tot timpul reușesc. Uneori mă mai cuprind gândurile rele, dar încerc să-mi găsesc ceva de făcut în momentul acela pentru a mă redresa. De exemplu, să citesc cărți despre tot felul de subiecte care mă atrag, cum ar fi dezvoltare personală sau educație financiară. Sportul este o altă modalitate prin care mă descarc de energiile negative. Chiar și făcut acasă, mă ajută să mă destind și să mă relaxez. Orice te face să te simți mai bine, fă-o și fii pozitiv!”

Așadar, pentru a nu ne lăsa determinați de gândurile rele și pentru a ne păstra cât mai sănătoși mintal, trebuie să ne diversificăm activitățile, să ne ocupăm timpul cu ceea ce ne binedispune, să ne valorificăm pasiunile, să vorbim cu prietenii, orice ne face fericiți și să lăsăm răul la o parte.

Împreună vom reuși să trecem peste asta!

PAULA NEGRU, DENISA SOTIUȚ

PAULA NEGRU și DENISA SOTIUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: