ANDREEA: Pagini de istorie barbară

Când cineva pomenește „război”, oare cei mai mulți dintre noi la ce se gândesc? La două sau mai multe grupuri de oameni luptându-se pentru dominare ca niște roboței care doar execută ordine sau la niște oameni ca oricare alții care fac tot ce pot ca să supraviețuiască, cu propriile gânduri, vieți și trăiri?

Barbarians (sau Barbaren) și-a făcut apariția pe Netflix în data de 23 octombrie 2020. Este un serial german ce ecranizează bătălia din Pădurea Teutoburg, din anul 9 al erei noastre, dintre triburile germanice și Imperiul Roman.

Pe scurt, în anul 9 e.n., Imperiul Roman ocupă o parte a Germaniei de atunci (Germania Magna), însă triburile acesteia nu-și permiteau să le plătească taxele impuse de romani.

Drept protagoniști îi avem pe Arminius (Laurence Rupp), un tânăr germanic dus de mic la Roma, Thusnelda (Jeanne Goursaud), fiica unui nobil cherusc, și Folkwin Wolfspeer (David Schütter), un tânăr din tribul cheruscilor (care totuși se pare să nu fi existat, de fapt, în viața reală). 

Când Arminius se reîntoarce în Germania pentru a ajuta cu guvernarea sa și vede lucrurile prin care sunt nevoiți să treacă oamenii săi, se decide să-l trădeze pe Publius Quinctilius Varus (Gaetano Aronica), tatăl său adoptiv și guvernatorul provinciei romane Germania. Devine conducătorul cheruscilor, unifică cu greu mai multe triburi germane cu planul de a-i alunga pe romani de acolo și în modul ăsta anihilează trei legiuni romane. În urma acestei înfrângeri, fiind trădat de fiul său adoptiv (în care avea deplină încredere) și văzând că nu mai există speranță pentru victoria Romei, își curmă zilele.

Voi evita să vorbesc despre cât de mult respectă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, deoarece nu prea m-a interesat niciodată acea perioadă a istoriei. În schimb, voi vorbi despre conținutul serialului.

Sursă imagine: wikipedia.com, promotional release poster

Sincer, ceea ce m-a atras spre vizionarea show-ului au fost limbile; personajele romane vorbesc latină (chiar dacă cele germanice vorbesc germana din zilele noastre, ceea ce face experiența puțin mai ciudată). Din câte știu, extrem de puține show-uri de genul sunt făcute în latină, iar cele făcute nu au atins o popularitate comparabilă cu Barbarians.

Mi-a plăcut și faptul că s-au concentrat mai mult pe oamenii germanici; le-au arătat experiențele trăite în vremurile acelea de mult apuse, cum încercau să facă față faptului că teritoriul lor era ocupat de un alt popor, același popor secându-i de tot ce aveau. De obicei serialele acestea se concentrează mai mult pe partea romană, iar acesta ia o întorsătură plăcută, în opinia mea, arătând cu ce se confruntau popoarele cucerite de aceștia (motivul pentru asta fiind, evident, faptul că e o producție germană).

Dar cel mai mult pot spune că mi-a plăcut portretizarea personajelor. Pentru că producătorii nu s-au concentrat pe imitarea cărților de istorie, fără a le oferi un strop de personalitate aparte, ci i-au prezentat drept oameni cu sentimente (furie, patriotism, bucurie), conflicte interioare și cu propriile vieți. Putem observa furia pe expresia germanicilor când își văd compatrioții răniți, abuzați sau chiar uciși de dușmani și – un exemplu mai individual – expresia lui Varus când realizează că omul pe care l-a crescut și iubit ca pe propriul viu i-a întins o capcană.

Este clar că nu-i vine să creadă asta, dar, cu distrugerea legiunilor sale chiar sub ochii săi, realizează că trebuie să ia măsuri. Se dă jos de pe cal cu o expresie sumbră pe care a purtat-o de la începutul măcelului, făcând audiența să creadă că se va alătura bătăliei, eliberându-și sclavul (în cazul ipotetic în care ar muri), dar de fapt se uită drept la Arminius și se sinucide. Au fost, oare, măsuri cam drastice?

Și, cum nimic nu e perfect pe lume, voi menționa și un lucru ce mi-a displăcut, acela fiind faptul că romanii au fost prezentați ca fiind câteodată prea cruzi, fără vreun motiv prea bun; de exemplu, centurionul Metellus îl lovește pe frățiorul Thusneldei când rezistă răpirea ei cu capătul unei spade, când pumnul i-ar fi fost de-ajuns, acesta cauzându-i băiatului leziuni pe creier pentru tot restul serialului.

De asemenea, Varus își trata subiectele germanice cu cruzime, apoi spunând că nu-și dorește să stârnească vreo revoltă sau răscoală.

Per total, mi-a plăcut serialul și l-aș recomanda oricui, pasionat de istorie sau nu. 

Netflix a confirmat că va urma un al doilea sezon (primul având șase episoade), dar nu au specificat când.

ANDREEA BOT

ANDREEA BOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: