Roboții prezentului

Nu este ușor să definim ce sunt roboții și nici ușor să îi clasificăm. Fiecare robot are propriile caracteristici unice. Aceștia sunt foarte diferiți în dimensiune, formă și capacități.

În același timp, mulți roboți împărtășesc o varietate de caracteristici în următoarele domenii: industria aerospațială, situații de dezastre naturale, drone, educație, exoschelete, umanoizi, medicină, industria militară și de securitate, roboți industriali.

Industria aerospațială

Aceasta este o categorie foarte amplă, care cuprinde foarte multe tipuri de roboți zburători, cum e The Smartbird (pescărușul-robot) sau dronele de supraveghere Raven, dar și roboți care pot opera în spațiu, cum ar fi Mars Rovers și Robonaut-ul de la NASA, umanoidul care a zburat către stația spațială internațională și acum s-a întors înapoi pe Pământ.

Foto: Andreea Popovici

Situații de dezastre naturale

Acești roboți execută operații periculoase, cum ar fi căutarea supraviețuitorilor în cazul unui dezastru. Un exemplu ar fi cutremurul și tsunami-ul care a lovit Japonia în 2011; roboții de tip Packbots au fost folosiți ca să inspecteze daunele la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi.

Drone

Numite și vehicule aeriene fără pilot, dronele au diferite dimensiuni și diferite forme de autonomie. Unele exemple includ popularele Phantom Series și Parrot’s Anafi de la DJI, la fel și sistemele militare Global Hawk, folosite pentru supraveghere de lungă durată.

Exoschelete

Exoscheletul robotizat poate fi folosit pentru reabilitarea fizică și pentru a permite unui pacient paralizat să meargă din nou. Unele exoschelete au aplicații militare sau în industrie, dându-i purtătorului mai multă mobilitate, rezistență sau capacitatea de a transporta mai multă greutate.

Umanoizii

Acesta este probabil cel mai comun tip de robot la care se gândesc oamenii când aud de un robot. Exemple de umanoizi includ Asimo de la Honda, care are o aparență mecanică, dar și androizi cum ar fi Geminoid, care sunt făcuți să semene cu oamenii.

Roboți medicali

Dintre roboții de îngrijire și medicali, menționăm robotul chirurgical Da Vinci, protezele bionice sau exoscheletele robotizate. Un sistem care se apropie de această categorie – dar nu este robot – este Watson, super-calculatorul de la IBM, care este folosit în aplicații medicale.

Industria militară și de securitate

Roboții militari includ sisteme cum ar fi Packbot de la Endeavor Robotics, folosit în Irak și Afghanistan, pentru căutarea explozibilelor de sol, sau Bigdog, folosit pentru a ajuta soldații să transporte echipamente grele. Un sistem de securitate cunoscut este Cobalt.

ANDREEA POPOVICI

ANDREEA POPOVICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: