Haine aruncate, haine reciclate

Nu ne păstrăm hainele pentru totdeauna. Unele le depășim. Altele se uzează. Multe pur și simplu se demodează. Din fericire, oamenii de știință explorează modalități de a aduce o viață nouă hainelor abandonate, prin reciclarea materiilor prime din acestea.

Reciclarea țesăturilor este destul de dificilă, dar mai multe echipe de cercetare au acceptat provocarea, încurajați de date care arată cât de valoroase sunt resursele legate de haine vechi și alte bunuri pe bază de țesături.

Americanii au aruncat aproximativ 15,4 milioane de tone de textile în 2018, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA). Acele textile aruncate cântăreau cât aproximativ 8,5 milioane de mașini!

Artwork: George Pop

Totalul include mai mult decât haine, incluzând aici și covoare, tapițerie și așternuturi, însă materialul textil aruncat s-a mărit odată cu popularitatea modei rapide – costuri reduse de produs și deseori haine de slabă calitate, care nu au fost niciodată concepute pentru a fi purtate mult timp.

Aruncările de îmbrăcăminte s-au triplat aproape din 1990. Hainele sunt aruncate de peste opt ori mai mult decât în ​​1970, arată datele EPA.

Majoritatea hainelor vechi ajung în gropile de gunoi, unde spațiul este deja limitat. În plus, o mare parte din materialele textile îngropate nu se vor degrada sute de ani. Acest lucru este valabil mai ales pentru țesăturile fabricate din materiale plastice, cum ar fi poliesterul.

În ceea ce privește mediul înconjurător, reciclarea este o soluție mai bună. Ea ne oferă șansa să găsim noi utilizări pentru unele sau pentru toate materialele care au intrat în ceea ce purtăm.

Gândiți-vă la poliester! Majoritatea țesăturilor realizate din acesta pot fi reciclate. În practică, însă, este puțin. De ce? Prețul pentru țesăturile noi pe bază de plastic nu include toate costurile lor de mediu. Așadar, poliesterul nou costă adesea mai puțin la cumpărare decât costul necesar pentru a recicla acest plastic. Acest lucru pune în dezavantaj poliesterii reciclați și alte țesături sintetice.

Calitatea scade pur și simplu de fiecare dată când plasticul este reciclat, explică Marc Hillmyer, chimist specializat in polimeri la Universitatea din Minnesota din Minneapolis. Polimerul este un tip de substanță chimică utilizată pentru fabricarea majorității materialelor plastice.

Bumbacul este și el dificil de reciclat. Acesta este un material derivat din plante din celuloză. Este greu de dizolvat, notează chimistul Herbert Sixta de la Universitatea Aalto din Espoo, Finlanda, dar acum patru ani echipa sa a găsit o modalitate de a folosi o sare lichidă, pentru a dizolva bumbacul mărunțit.

Acest lucru a creat un material asemănător celulozei. Poate fi transformat în fibre de aproximativ 4 cm lungime. Firele filate din aceste fibre pot fi țesute sau tricotate, iar țesătura vopsită are o calitate superioară materialului original mărunțit. Fibrele sunt mai puternice și țin mai bine coloranții, constată echipa sa. Ei au raportat pentru prima dată realizările lor anul trecut in blog-ul Green Chemistry.

Din păcate, bumbacul este predispus la șifonare. Pentru a reduce acest fenomen, mulți producători amestecă un polimer, cum ar fi poliesterul, cu bumbacul. Aceste țesături ușor de întreținut au acum senzația moale a bumbacului și respirabilitatea acestuia, dar procesele de reciclare a fiecărei fibre diferă.

GEORGE POP

GEORGE POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: