ALISIA: „Teatrul m-a ales pe mine”

Am reușit să iau legătura cu una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Teatrul Regina Maria, doamna Adela Lazăr, care a acceptat să ne ofere un interviu.

Adela Lazăr a absolvit Universitatea de Arta Teatrala din Târgu Mureș în 2005. Imediat după facultate a dat concurs la Teatrul de Stat din Oradea si de atunci este aici: „În septembrie se fac 16 ani de când sunt orădeancă.”

Unul din primele premii luate a fost locul I la un concurs de recitat poezii, în clasa a V-a, iar acesta rămâne un premiu la care încă ține foarte mult.

Nu a știut de la început ca dorește sa se facă actor: „Sa zicem ca teatrul m-a ales pe mine si nu invers, eu doar m-am lăsat purtata de val si e minunat”.

 Primul rol pe care l-a interpretat a fost la grădiniță, la patru ani, și a interpretat rolul păpușii stricate: „Eram naturala, zâmbăreață și nu cred ca aveam emoții, asta a fost primul meu rol și a fost grozav”.

Spre această cariera a fost îndrumată de un prieten bun din Târgu Mureș, care a simțit în dumneaei „acel ceva” si a încurajat-o să dea admitere.

ADELA LAZĂR

Actrița ne spune ca viața sa și a teatrului a fost interesantă și diferită în pandemie: „Ne-am adaptat vremurilor si ne-am făcut meseria cum s-a putut. Teatrul on-line si cel fizic sunt două lucruri incomparabile; teatrul fizic este viu, avem publicul alături de noi, simțim vibrația sălii, energia colegilor, iar teatrul on-line este necesar in vremurile acestea, când altfel nu se poate. Avantajul este ca putem fi urmăriți de oriunde.”

Despre viitorul teatrului, având in vedere situația epidemiologică si restricțiile, dna Lazăr ne-a declarat: „Rămâne de văzut; intre timp noi muncim si repetam respectând toate normele, repetam cu măști si ne testam înainte de fiecare spectacol cu public in sala. Sunt si eu curioasă…”

De curând au avut premiera spectacolului Genul acuzativ, scenariu și regie Mimi Brănescu.

Intervievata noastră ne a spus ca actoria nu o consideră o meserie, ci o stare de a fi, parte din viața dumneaei, un vis frumos.

Cât de mult s-a schimbat teatrul în ultimii zece ani?

„Vremurile se schimba, noi ne maturizam, e firesc să se schimbe și teatrul, spectacolele, dinamica publicului.”

Doamna Lazăr ne mărturisește ca teatrul e o formă de terapie atât pentru public, cât și pentru actori. „Nu contează sa ai ceva in comun cu personajul neapărat, aici e frumusețea, farmecul căutării si al descoperirii unor stări sau reacții pe care nu le-ai trăit in viața reală.”

Principala provocare pe care a avut-o de când e actriță a fost atunci când a jucat în Sunetul Muzicii alături de fetița ei, Anabela, care avea cinci ani: „Rolul de actriță si mama in același timp a fost extrem de interesant.”

Cât îi ia să intre în pielea personajelor?

„Depinde de spectacol – uneori repetăm o lună, alteori două luni, alteori mai mult”.

Între dramă sau comedie, Adela Lazăr preferă comedia.

ALISIA UNGUR

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: