EMANUEL: Liga legendelor japoneze (2)

După ce v-am prezentat într-un material anterior două legende japoneze, în acest episod doresc să vă prezint alte două vehicule nipone, dar una dintre aceste două a ieșit la pensie.

Cei de la Mitsubishi au scos ultimul model de Lancer Evo, Evo X, care din păcate este și ultimul. Mitsubishi Lancer Evo este o mașină concepută pentru raliuri, la fel ca și tovarășul său, Subaru Impreza STI, care încă se mai produce. Aceste două mărci auto sunt recunoscute pentru capabilitatea motoarelor, având motoare puternice, dar nu foarte longevine, mai ales Subaru. Sunt modele care au format si formează duo-ul perfect pentru un show de succes, aducând de fiecare data zâmbete pe fețele pasionaților. 

Aceste două mărci sunt recunoscute mai ales pentru modelele vechi. Inginerii de la Mitsubishi s-au gândit sa faca modelul care imită perfect Evo-ul X, accesibil și pentru un tânăr pasionat, folosind același motor de 2.0l, dar fără turbină, care dezvoltă aproximativ 150 de cai. Doar că pe acest model nu ne putem bucura de o tracțiune integrală.

Evo X are un motor de 2.0l cu turbină care dezvoltă intre 200 și 400 de cai putere. Poate vă intrebați de ce există un interval atat de mare – raspunsul este simplu: japonezii pun fiecare componentă șurub cu șurub. Adică asamblarea lor nu este aproape deloc mecanizată.

Subaru însă a creat un motor putin mai costisitor pe modelul Impreza STI, de 2.5l cu turbină, acesta dezvoltănd aproximativ 350 de cai-putere. Și aceștia s-au gandit la crearea unui Impreza mai ușor de întreținut, dar in schimb nu au renunțat la tracțiunea integrala, folosind un motor de 2.0l fără turbină, pe benzină care dezvoltă 150 de cai-putere.

Japonezii nu fac cele mai deosebite motoare Diesel, dar cei de la Mitsubishi au facut o colaborare cu cei de la Volkswagen. Pe modele Diesel de Mitsubishi Lancer sunt motoare de 2.0l de pe Volkswagen, celebrele motoare care au doar un ax cu came (fiind unul dintre cele mai reusite motoare de pe Volkswagen). Pe langă motorul imprumutat, au făcut o colaborare și cu cei de la Ford, punând tot pe modelele Diesel cutii de viteze de Ford. Cea mai bună combinație.

Motoarele de Volkswagen cu un ax cu came sunt printre cele mai reușite din istoria Volkswagen, iar cutiile de viteze de pe Ford rar se strica.

Practic, Mitsubishi a creat un model Diesel aproape indestructibil la partea mecanică. Ambele companii auto au creat și motoare Diesel, dar japonezi sunt experți în crearea motoarelor pe benzină.

Subaru a creat un motor de 2.5l, puțin mai costisitor la întreținere, acesta având aproximativ 350 de cai-putere. Exista modele cu capacități cilindrice mai mici. Pe modelul Lancer sunt motoare de 1.8l care dezvoltă 143 de cai. Inginerii de la Subaru au făcut și ei o colaborare cu cei de la Porsche, folosind motoarele de 2.0l Boxer, punându-l pe modelul Impreza, care dezvoltă 150 de cai-putere. Subaru a creat și alte motoare cu capacități cilindrice mult mai mici, dar acelea nu sunt foarte atrăgatoare pentru un pasionat.

Din păcate, noi, pasionații, ne putem bucura doar de a zecea generațe de Evo, dar sperăm in continuare cu tărie că modelul STI de la Subaru va mai rămane în viață. Din nefericire, nu o să mai putem vedea „tinerii” Evo și STI la un loc, doar „pensionarii”.

EMANUEL GAVRILĂ

EMANUEL GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: