DIANA & RĂZVAN: Știai asta despre Oradea?

Din punctul nostru de vedere, Oradea este cel mai frumos oraș. Și nu spunem asta pentru ca este orașul nostru natal, ci pentru faptul că are atâtea locuri frumoase de vizitat.

Pe lângă toate acestea, mai are și multe povesti neștiute pe care vi le prezentăm mai jos.

În Cetatea Oradiei au fost înmormântaţi regi şi regine. Aici s-a construit primul observator astronomic din România şi unul dintre primele din Europa, iar în Evul Mediu trecea prin capitala Bihorului şi Meridianul Zero. Tot de Oradea se leagă şi cea mai veche însemnare care relatează o cădere de meteorit în România.

Foto: DIANA SIMUȚ

Biserica Baptistă Emanuel din Oradea, inaugurată pe 26 februarie 1995,  este cea mai mare biserică baptistă din Europa, atât în privinţa proporţiilor clădirii cu trei nivele, cât şi ca membri, în evidenţele Bisericii fiind 4.526 de credincioşi.

Unică în Europa este şi Biserica cu Lună, prin mecanismul aflat în turla bisericii, care pune în mişcare o sferă cu diametrul de 3 metri, de forma Lunii.  Sfera e vopsită jumătate în galben şi jumătate în negru şi se deplasează după mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului, arătând, prin rotirea sa, toate fazele Selenei. Biserica a fost construită în perioada 1784-1790, iar în biserică se află portretul lui Horea, eroul revoluţiei din 1784, poziţionat deasupra iconostasului.

Oradea are cel mai bogat şi divers patrimoniu Art Nouveau din ţară, 20 de imobile fiind clasate ca monumente istorice, şi este singurul oraş al României intrat în reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau. Fenomenul a apărut în Europa la sfârşitul secolului XIX, caracterizat prin forme inspirate din natură. Iniţiat în zona fraco-belgiană, stilul s-a manifestat în mai toată Europa, apoi şi în America, prin mai multe mişcări artistice. În Spania, spre exemplu, Art Nouveau a produs stilul modernist şi spectaculos al faimosului Antoni Gaudí, iar în Europa Centrală curentul Seccesion, care consacra separarea de vechile tipare.

Foto: DIANA SIMUȚ

Acestea sunt doar o parte din minunatele întâmplări care s-au petrecut în Oradea.

Dacă vă faceți puțin timp, mai puteți vizita Centrul orașului, Parcul Salca, Cetatea etc.

DIANA SIMUȚ, RĂZVAN BĂRBĂNȚAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: