NATALIA & DARIAN: Mai rar cu călătoriile

De curând am aflat o informație pe www.edu.ro, conform căreia transportul feroviar al studenților nu va mai fi gratuit.

Premierul Florin Câțu a precizat: „Nimic nu este gratuit pe lumea asta”. Primul-ministru a explicat faptul că banii luați din taxele cetățenilor sunt necesari în alte părți.

Din punctul nostru de vedere, această decizie este una discutabilă, câtă vreme – aflăm din aceeași știre – parlamentarii beneficiază în continuare de această facilitate, gratuitate la transportul feroviar.

După cum se știe, există numeroși studenți care provin din familii cu condiții mai precare, iar măsura gratuității îi ajuta foarte mult.

ESTERA BORA

Estera Bora, studentă la Facultatea Emanuel din Oradea la Management, în anul III, ne-a declarat următoarele:

„Vreau să fiu clară și să îmi spun durerea, pentru că mă doare să văd cum potențialul tinerilor din Romania este risipit. Despre studenți și transportul gratuit la CFR vreau să spun că sunt dezamăgită. Părinții mei s-au străduit să îmi ofere o educație bună și au investit în mine; statul nu mi-a oferit nimic, sau poate prea puține. Nu am în minte niciun beneficiu pe care eu ca student îl am, și da, trebuie să am beneficii. Am ales să studiez  pentru un viitor mai bun și nu doar viitorul meu, viitorul întregii țări. Doar prin educație se poate dezvolta o țară. Spun aceste lucruri pentru că statul trebuie să încurajeze studenții, iar transportul gratuit a fost foarte de ajutor. Am economisit mult, am călătorit mult, și da, călătoritul te dezvoltă. Noi vream o Românie mai bună, dar dorim să fim susținuți măcar într-o oarecare măsură.”

După discuții se pare că Guvernul a revenit la sentimente mai bune, acceptând să acopere 50% din transportul feroviar al studenților.

Pe de altă parte, este adevărat că intensitatea călătoriilor cu trenul, traficul de călători, a scăzut foarte mult, în condițiile în care majoritatea facultăților din România au trecut parțial sau integral în mediul online, fapt care îi ține pe studenți la domiciliile lor.

NATALIA KRISTALI, DARIAN MONENCI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: