IOANA: Război între noi și creația noastră

Inteligența artificială există peste tot printre noi. A devenit obiectul principal al omului, pentru bani, evoluție și adaptare. Aceasta face parte din știință, iar știința evoluează continuu.

Dar ce se va întâmpla dacă roboții se dezvoltă atât de tare, încât omul să nu-i mai poată controla?

Televizorul, telefonul, calculatorul de pe masă – pe acestea le avem cu toții în propriile case, sunt simple și ai control asupra lor. Apoi urmează robotul, împreună cu protezele sale cyber like. Protezele par simple, iar la început, dacă te uiți în paralel la jocuri și filmele SF, observi legătura cu ele.

Într-adevăr, tehnologia poate salva vieți, dar are un preț care trebuie plătit: natura însăși.

Foto: Ioana Iova

Robotul este sub controlul omului în acest moment, face lucruri la care este programat. Dacă robotul ar gândi, s-ar adapta, ar evolua ca omul, acesta nu s-ar mai putea opri, devenind mai deștept decât omul, luându-l de pe locul întâi din lanțul trofic.

Acesta ar începe un război între noi și creația noastră (filmul Terminator este cel mai bun exemplu), dar ar exista și roboți care ar putea fi de partea noastră, care să ne vadă ca pe niște prieteni, la fel cum copiii văd în oricine prietenul lor.

Cel mai catastrofal lucru ar putea fi când oamenii ar putea să trăiască și pe alte planete (pe Marte, de exemplu) și omenirea s-ar împărți în două tabere, cei săraci (care rămân pe Pământ și nu doresc să meargă pe Marte) și cei bogați (care nu îi vor mai suporta pe cei săraci și ne vom întoarce la sclavie).

Acesta ar putea fi încă un război, dar nu între mașinărie și om, ci în cadrul umanității.

Ultimul lucru pe care vreau să îl menționez este nemurirea – conștiința umană într-un computer, care va trăi pentru totdeauna. Acest lucru ar putea fi un paradis pentru unii, dar trebuie să ne gândim că ne vom pierde umanitatea încetul cu încetul.

Să sperăm ca omul să-și găsească limitele și să nu se autodistrugă.

IOANA IOVA

IOANA IOVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: