ELENA: Societatea în care trăim criticată prin K-Pop

La ce te-ai gândit când ai auzit pentru prima dată termenul K-Pop? Cei mai mulți se gândesc la cunoscutul Gangnam Style, iar alții doar la niște coreeni care arată identic, îmbrăcați colorat, dansând pe melodii despre iubire, fără un mesaj prea profund sau o semnificație apare.

Într-o anumită măsură, le dau dreptate, există unele cântece care sunt așa, dar există și melodii pline de un mesaj inspirațional, ce ilustrează problemele societății noastre din viața de zi cu zi.

Artwork: Elena igaș

Am deosebita plăcere de a vă prezenta o listă cu astfel de melodii, pentru a înțelege mai bine cât de minunată poate fi această industrie.

Țin să menționez că fiecare melodie are subtitrări în engleză.

1. MAMAMOO – Sleep in the car

Trupa MAMAMOO a abordat multe teme în melodiile lor, cum ar fi gătitul, înălțimea și chiar frica de întuneric, însă această piesă este unică pentru că are la bază un adevăr trist: viața pe care o trăiesc idolii K-pop.

Ei trebuie să se trezească devreme, să meargă la repetiții, atât pentru dans cât și pentru cântat, să meargă la emisiuni, să mai participe într-o reclamă sau două, iar în tot acest timp trebuie să arate bine, să fie machiate și într-o formă fizică bună și la finalul zilei ajung să se culce târziu, uneori chiar în mașină, în drum spre casă. După un timp în care trăiesc cu această rutină, simt că pielea lor nu mai are timp să respire și că sunt mereu obosite. Cu toate astea ele sunt fericite cu viața pe care o trăiesc, iubesc ceea ce fac și nu „se strâmbă în oglindă”.

The God above is fair though.

If it’s the last thing, I can not sleep.

Sagehead

This year is not as good as last year.

We’re at the carnival.

Talking is also a pain in the mouth

2. Loona – Kiss Later

Romantismul în zilele noastre poate fi definit sub multe forme, el poate fi arătat atât prin vorbe, cât și prin gesturi. Ce nu înțelege societatea e că noi, fetele, uneori ne simțim copleșite de așa-numitele standarde ale unei relații perfecte, printre care se numără și sărutul neașteptat.

Cu toate că ne iubim iubitul și îl respectăm, asta nu înseamnă că putem accepta un contact direct neanunțat. Într-o relație ar trebui să existe comunicare inclusiv în acest aspect, căruia nu i se acordă prea multă importanță.

Pretending it’s a joke, pretending that you’re mad

There’s no use

Wait for me

I need to be ready

I like you too

But today, just hug me

3. Peakboy – Diet

Peakboy a vrut să descrie prin melodia lui perspectiva sa referitoare la dietele exagerate pe care le țin din ce în ce mai multe fete. Cel mai tare îl afectează când se duce cu iubita sa la o gelaterie și realizeaza că aceata refuză să mănânce prăjitura ei preferata din cauza faptului că se crede grasă și ține o dietă în acest sens.

El încearcă să îi explice atât ei, cât și fetelor aflate în situația respectivă că nu trebuie să se încadreze unui standard pentru a fi frumoase și că, dacă vor, le va „mânca” el toate grijile, cu condiția să fie încrezătoare și să se iubească pe ele înșile.

If love had calories

My friend probably is the fat

The redings on the scale high as an high altitude

Of a bungee jump is probably a sham

You know it too if eaten deliciousy

Everytime in front of us is 0

Dessert Time is also a must

The love that’s gaining all the weight is just a plus

4. 2NE1 – Ugly

Ne vine greu să credem că artiști care au faimă, avere și inima a milioane de fani s-ar putea crede vreodată urâți. Însă 2NE1 vine și ne spune că industria K-pop este în așa fel construită încât să le distrugă toată încrederea în sine.

Acest cântec nu are scopul de a te face să te simți urât sau trist, ci vrea să rupă tăcerea și să facă persoanele cu încredere de sine scăzută să se simtă înțelese. Mai mereu nimeni nu le crede când spun că se simt inatractive și nu mai stiu ce să creadă în această lume plină de minciuni, unde văd pe toată lumea frumoasă, numai pe ele însele nu.

I think I’m ugly and nobody wants to love me

Just like her, I wanna be pretty

I wanna be pretty

Don’t lie to my face tellin’ me I’m pretty

5. Bts – Beapsae

Am lăsat la final cel mai important mesaj dintre toate cele prezentate până acum: generația noastră. Cum credeți că ne simțim când mergem la școală, iar materia este atât de multă încât nu mai avem timp de noi? Cum ne simțim când nu suntem plătiți la fel, datorită experienței? Dar oare cum putem descrie faptul că muncim din greu și tot nu vă putem atinge așteptările?

Deși melodia este scrisă în coreeană și descrie societatea din Coreea de Sub, se poate aplica foarte bine și în România; de exemplu, când a picat comunismul, apartamentele și terenurile erau mult mai ieftine ca acum, toată lumea s-a grăbit să cumpere cât mai multe, iar acum prețul lor este foarte ridicat și generația mai în vârstă ne critică pentru că nu avem, când este într-o mare măsură vina lor.

Cu toate astea, noi vom munci din greu și ne vom demonstra valoarea.

I’ve got a crow-tit’s legs, and you have a stork’s legs.

They all say their legs are worth a million bucks.

My legs are shorter, so how do you expect me to keep up?

They say it shouldn’t matter since we’re coming from the same place.

Never, never, never

ELENA IGAȘ

ELENA IGAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: