ANTONIO: Dacă ești adolescent, o lectură esențială

Cartea este un element ce nu trebuie să lipsească din viața unui om. Fiecare  carte are o poveste, care trebuie deslușită pe parcursul ei, urmând ca mai apoi să  afli sfaturi folositoare în viața de zi cu zi. 

O carte care mi-a atras atenția este Romanul adolescentului miop, scrisă de Mircea Eliade. Nu este chiar o carte nou apărută, dar o pot recomanda din adâncul sufletului.

Încă de la început îți  atrage atenția, aflând povestea adolescentului Eliade, care întâmpină diferite probleme, atât în relațiile cu profesori, colegi și prieteni, cât și cu iubirea. Mulți adolescenți se pot încadra în această categorie, deoarece Eliade era un adolescent mai retras, care nu prea avea prieteni, era gânditor, deoarece nu știa ce să facă cu viitorul său, dar totodată încerca să își facă dreptate.

Pasiunea lui era, de departe, cititul. Acesta este un adolescent deștept, dar care nu voia să învețe la unele materii și mereu își spunea că va învăța, dar tot amână, deoarece se concentra pe ceea ce îi plăcea.

Mă gândesc că mulți adolescenți se pot recunoaște în această carte, neavând încredere în sine, judecându-se critic pentru ceea ce sunt, preocupați poate de portretul fizic, dar eu îi sfătuiesc să citească cartea, deoarece ar putea fi un pas în sensul descoperirii și încrederii în sine.

Mereu trebuie să ai încredere în tine, chiar dacă nu știi sigur ce vei face cu viitorul tău, deoarece în cel mai neașteptat moment ți se poate deschide o ușiță către viitor, de care ar trebui să profiți din plin.

Un citat care m-a marcat din carte este următorul: „Acum știu. Sunt și eu ca toți ceilalți: adolescent sentimental și visător. Zadarnic încerc să mă ascund. Sunt sentimental. Sunt ridicol”. Adolescentul își exprimă trăirile sentimentale odată cu această vârstă, o trăsătură specifică adolescenților.    

În concluzie, nu  lăsa pe nimeni să te judece și să ai încredere mereu în tine.

Mircea Eliade – Romanul adolescentului miop, Editura Minerva, 1989

ANTONIO SIMON

Sursă foto: arhiva personală Antonio Simon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: