BOGDAN: „Într-o zi ne vom juca cu o minge în Ceruri”

25 noiembrie a fost o zi tristă pentru fotbalul mondial și pentru iubitorii acestui sport. La doar 60 de ani, Diego Armando Maradona s-a stins din viață datorită unui stop cardiac.

Înainte cu două săptămâni, acesta a suferit o intervenție chirurgicală, după ce medicii i-au găsit un cheag de sânge pe creier. Veștile venite din partea doctorilor anunțau că starea de sănătate a fostului fotbalist se îmbunătățește pe zi ce trece, însă în data de 25 noiembrie, în jurul orei 18, presa argentiniană a publicat mai multe articole în care confirmau moartea regretatului fotbalist.

Diego Maradona ridicând trofeul Cupei Mondiale pentru Argentina, 1986. Sursă foto: beIN Sports

Diego Maradona a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, iar mulți îl consideră chiar cel mai bun jucător pe care l-a oferit fotbalul vreodată. În anii săi de glorie, argentinianul provoca haos în mințile adversarilor cu măiestria de a prelucra și stăpâni mingea. Acesta putea să o ia din orice colț al terenului, să treacă printre toți adversarii și să o trimită în plasă, după care să absoarbă împlinit șocul de pe fețele tuturor.

Maradona era o personalitate pe care mulți au vrut să o doboare, probabil din invidie, fiind o figură controversată, iubită și urâtă, care a creat multă agitație, mai ales în Argentina, loc în care este venerat ca un zeu și pus la loc de cinste.

Trebuie însă spus și faptul că Maradona nu a avut rivali în teren, dar și-a transformat viața personală într-un spectacol, ceea ce l-a costat mult în rezultat, după spusele unui fost coleg de echipă a acestuia.

Marele argentinian a devenit campion mondial alături de țara sa în 1986, jucând în toate meciurile posibile fără să fie schimbat, a înscris cinci goluri și a livrat cinci pase decisive, iar dubla din sferturi contra Angliei urma să-l ducă direct în istoria fotbalului. Primul gol pe care se presupune că Maradona îl marca cu mâna era numit „mâna lui Dumnezeu”, iar cel de-al doilea, când argentinianul dribla aproape toată echipa britanică era desemnat golul secolului.

De asemenea, conducerea italiană a clubului Napoli a retras definitiv tricoul cu numărul 10, unul sfânt la echipa la care Maradona a făcut istorie, odată cu plecarea acestuia în 1991.

Scriu aceste rânduri cu un regret și cu o nostalgie care nu-mi aparțin pe drept, dat fiind faptul că nu l-am prins pe acesta decât după mulți ani de la retragerea din activitate. Chiar și așa, pentru mine Diego Armando Maradona rămâne unul dintre cei mai buni jucători care a pășit vreodată pe terenul de fotbal, fiind un magician, un jucător epopeic, cum nu cred că vom mai avea prea curând…

„În atâtea feluri, el nu a fost un model de urmat, dincolo de gazon. Dar nici nu i-a păsat. Moartea lui separă, încă o dată, omul și opera. Lui i-a rămas durerea glorioasă, iar noi am cules bucuria pură, aproape insuportabil de trăit. Căci așa sunt văzute și azi driblingurile, golurile și pasele lui. Insuportabilul Diego, omul care a anulat fotbalul de echipă, transformându-l in esența jocului, pe care o știm din copilărie: unu la unu”, nota Cătălin Tolontan despre Maradona.

„Într-o zi, ne vom juca cu o minge în Ceruri, sunt sigur” (Pele).

Mulțumim pentru tot, Diego!

BOGDAN SLAB

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: