ELENA: Melodii K-Pop cu un puternic mesaj social

La ce te-ai gândit când ai auzit pentru prima dată termenul „K-Pop”?

Cei mai mulți se gândesc la cunoscutul Gangnam Style, iar alții doar la niște coreeni care arată identic, îmbrăcați colorat, dansând pe melodii despre iubire, fără un mesaj prea profund sau o semnificație apare.

Într-o anumită măsură le dau dreptate, există unele cântece care sunt așa, dar există și melodii pline de un mesaj inspirațional, ce ilustrează probemele societății noastre din viața de zi cu zi.

Am deosebita plăcere de a vă înșira o listă cu astfel de melodii, pentru a înțelege mai bine cât de minunată poate fi această industrie. Țin să menționez ca fiecare melodie are subtitrări în engleză.

1. miss A – I don’t need a man

Noi, femeile, când ne uităm în jur, vedem adesea alte femei care și-au găsit un soț cu bani, și din această cauză acestea nu mai lucrează și sunt mult prea preocupate de modul în care arată, din dorința de nu fi părăsite – mai pe scurt, de a ajunge să nu aibă bani.

Această melodie este dedicată tuturor femeilor independente, care refuză să facă bani ușor și care, dacă se căsătoresc, o fac din iubire sinceră, ci nu din interes. Pănă la urmă, doar dacă câștigăm bani din propria sudoare vom fi cu adevărat mândri de noi.

I want to take care of myself

The other girls may have rich parents or a rich boyfriend

And live comfortably but I’m not interested in that

That is why I am proud of myself (hey)

Boy don’t say

I am your future, trust and lean on me no no

Boy don’t play

If you’re not gonna respect me

2. BTS – Spine Breaker

Un titlu foarte interesant, ce tradus înseamnă „spărgător al coloanei vertebrale”; deși sună ciudat, se referă la acei oameni care practică o muncă grea, ce le solicită coloana, prin faptul că trebuie să stea aplecați mult timp, până când aceasta cedează și rămâne pentru restul vieți o cocoașă sau afecțiuni mult mai grave, iar apoi vine cineva care profită de pe urma acestora.

De ce acest subiect a fost atât de important cât să merite o melodie? Ei bine, principala problemă a școlii din ziua de astăzi este bullying-ul, care adesea se întâmplă când un elev se laudă cu hainele, telefonul sau chiar mașina cu care este adus la scoală, încercând să își facă colegii să se simtă inferiori.

Simplul fapt că acel elev nu a muncit pentru aceste obiecte și doar s-a rugat mult și bine de părinți, îl face un spine breaker. BTS nu spune că este o rușine să purtăm haine scumpe, ci este rușinos să nu muncim pentru ele și în schimb să ne epuizăm părinții.

In the padded jacket, your greed fills it up

Even after seeing your parents’

curved spines, you’re so coldhearted

You complain that all your friends

have it and that they should buy it for you

(Ayo baby) stop being so immature

3. Sunmi – Siren

Sirenele sunt cunoscute drept femei frumoase, jumătate pește, care prin cântecele lor atrag bărbații cu scopul de a le scufunda corabia. În această piesă, Sunmi se avertizează pe ea din trecut de riscurile la care se supune dacă o să vrea să devină artist.

Pe lângă momente frumoase de faimă, ea o să fie criticată pentru modul în care arată, pentru decizile făcute și va fi nevoită să își ascundă adevărata personalitate. Cu toate că piesa este adresată ei din trecut, are și un moment când ea le spune criticilor Get away out of my face / Don’t come any closer boy / „Dispari din fața mea. Nu te apropia, tipule”; altfel spus, să își vadă de treabă și să nu mai stea toata ziua atenți la fața ei, pentru a-i da comentarii răutăcioase.

Just let go

Don’t even hesitate a little

Just let go

You know

That I’ll hurt you

The beautiful me of your fantasies doesn’t exist

4. Stella Jang – Villain

Probabil melodia mea preferată din acestă listă. Stella pune la îndoială ideea că a fi bun este singurul mod corect de a trăi și susține că noi toti, în special ea, suntem răufăcători. Cum nu putem rezuma lumea doar la alb și negru, căci există o paletă largă de griuri, așa nu putem cataloga un om drept fiind bun sau rău.

Trebuie să realizăm faptul că persoana pe care o urâm cel mai tare este copilul iubit al altcuiva și omul pe care îl iubim noi cel mai mult în ochii altei persoane poate părea doar un fraier.

Poate după ce ascultați această piesa o să vă gândiți de două ori înainte să judecați un răufăcător, care, chiar dacă nu observăm, a trecut prin mai multă suferință decât eroul.

Some things are black

Some things are white

You shouldn’t look through colored lenses

You’re the good guy

He’s the bad guy

Your boring world is in black and white

5. Stray Kids – Spread my wings

Cu toții ne-am dorit la un moment dat să creștem mari, să devenim adulți și să nu mai trebuiască să ascultăm de nimeni, însă pe măsură ce creștem, realizăm că ne dorim să fim copii din nou, să nu mai avem griji sau responsabilități.

Cântecul pune în balanță conceptul că degeaba ne dorim mult să avem buletin, când asta înseamnă că nu vom mai avem timp de noi înșine, sau că uneori ne dorim să ne prostim chiar dacă vom fi considerați imaturi de către societate.

Însă Stray Kids sublinează faptul că e complet okay să nu știm cărui sentiment să ne încadrăm.

When the new semester started and I gathered all my books

I used to think it’s too heavy

And put it down in front of the classroom

Now that I’m an adult

Responsibilities are even heavier

I’m not ready, only filled with worries

ELENA IGAȘ

ELENA IGAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: