IONUȚ: Vacanță în pandemie

Dacă nu v-ați făcut planuri pentru vacanța de iarnă, vă recomand să începeți să o faceți.

România pe timp de iarnă este cu adevărat magică și ne mândrim cu nenumărate locuri superbe, unde poți să-ți petreci vacanța de iarnă. Câteva zile petrecute la munte, într-un peisaj mirific, vă pot reîncărca bateriile pentru multă vreme. Peisajele minunate, zăpada, liniştea şi aerul curat sunt doar câteva dintre avantajele mersului la munte în acest anotimp.

Anul acesta, Sărbătorile de iarnă se anunță cu reguli stricte, fără îmbrățisări și hore. Și totuși, eu cred că plecarea în vacanţă pe timp de pandemie nu este misiune imposibilă. Hotelierii ne așteaptă cu drag, chiar dacă nu ne pot promite dans cu petreceri și trupe renumite.

În ciuda provocărilor aduse de pandemie, agențiile de turism oferă vacanțe în zonele montane, cu programe speciale de sărbători, petrecute în special în aer liber. Localitățile din apropierea domiciliului sunt din punctul meu de vedere cele mai recomandate în acest an pentru vacanța de iarnă.

Iată câteva recomandări.

CAVNIC este o mini-stațiune în Munții Gutâi, în inima Maramureșului, la 35 de km de Baia Mare, cu un peisaj de rară frumusețe. Are șapte pârtii, din care două cu nocturnă, cu o lungime totală de 6 km, dotate cu instalații moderne de transport pe cablu și centre de închiriere echipament sportiv. Agențiile de turism se întrec în oferte cât mai atractive la pensiuni agroturistice sau hotel. Am fost în această stațiune de mai multe ori și am plecat cu regretul că au trecut repede zilele respective. Zăpadă este din belșug, iar bucuria vine din lucruri mărunte și din sufletele noastre.

Sursă foto: arhiva personală Ionuț Dușe

STRAJA este o stațiune montană în județul Hunedoara, cu aproximativ 26 km domeniu schiabil. Aici sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare cu instalație de transport pe cablu din care 5 beneficiază de instalație nocturnă. Datorită construirii telegondolei și a telescaunului de pe Vf. Straja, au apărut pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. Vă puteți caza la Complex Montana, Cabana Edelweiss, Vila Alpin, etc.

Cea mai aproape de noi, orădenii, este stațiunea ARIEȘENI, renumită pentru practicarea sporturilor de iarnă, dar și pentru relaxare și peisaje deosebite ale Munților Apuseni. Am schiat de câteva ori pe pârtia de aici, însă pentru mine, care sunt mai începător în practicarea sporturile de iarnă, este o pârtie prea aglomerată. Un loc care nu trebuie ratat aici este Ghețarul de la Scărișoara, fenomen carstic unic în România, situat la doar 15 km de Arieșeni.

Însă eu cred că nimic nu se compară cu o VACANȚĂ PETRECUTĂ ÎN SAT, la bunici. Acum, când pandemia vine cu reguli stricte și nu ne permite să ne bucurăm cum ne-am dori de ceea ce ne oferă stațiunile montane, o evadare la bunici e binevenită. Câteva zile alături de ei, în care ascultăm povești de viață, aflăm despre tradițiile și obiceiurile de iarnă în zilele de Crăciun și la cumpăna dintre ani, nu pot fi decât o bucurie și pentru noi și pentru ei.

Bunicii au grijă să ne răsfețe cu pâine și cozonac cald, și multe preparate delicioase, iar noi să rămânem cu amintiri frumoase, bine de întipărit în minte și în suflet.

Pentru cei care nu mai au bunici pe pământ, ci doar în gând și în suflet, în vacanță, se pot distra în casă cu cei dragi, jucând JOCURI DE SOCIETATE: Catan, Monopoly sau Jenga sunt doar câteva astfel de jocuri. Este un prilej bun de deconectare atât a celor mari, cât și a celor mici.

Într-una din serile de vacanță, poți organiza o astfel de activitate cu membrii familiei. Competiția constructivă, mintea pusă la contribuție și jocul în echipe sunt ingredientele de care o familie are nevoie. Dacă ții neapărat să implici mai mulți oameni apropiați în seara de jocuri de societate, te poți conecta cu ei virtual prin social media sau platforme web. Parte din aceste platforme îți permit să te joci online, să faceți quiz-uri împreună și alte activități pentru grupuri mai mari de oameni. Poți face trecerea natural de la o simplă conversație online, la un joc online care să mai animeze atmosfera grupului.

Sursă foto: arhiva personală Ionuț Dușe

Ce ai zice de UN FESTIN FĂCUT CU DRAGOSTE, pentru familie sau doi – trei prieteni? Și nu orice cină, ci una cu tematică. Poți transforma o cină simplă într-una cu „dichis” – poți alege o țară care îți place și poți crea atmosfera de acolo. Să alegem Spania, de exemplu: poți face o paella delicioasă cu fructe de mare sau salami, poți pregăti o băutură Sangria delicioasă și poți plusa cu ambianță: pune puțină muzică flamenco sau jota pe fundal și un film cu Antonio Banderas care să meargă, în plan secundar, la televizor. Și, dintr-odată, veți avea impresia că sunteți chiar acolo, în Spania. 

Sărbătorile sunt mult mai frumoase atunci când le petreci cu cei dragi!

IONUȚ DUȘE

IONUȚ DUȘE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: