ALEX & EMILIA: Postul în tradiția evreiască

Pe LOGO Paper am postat câteva texte privitoare la tradiția postului în diferite confesiuni. Revenim cu un nou material, dar de această data despre postul la evrei.

Informații despre acesta ni le-a oferit cu generozitate dl Rézműves Robert, reprezentant al Comunității Evreilor din Oradea.

Rézműves Robert

Postul în tradiția evreiască presupune înfrânarea de la mâncare și băutură și în general de la orice plăcere fizică. Postul la evrei are două scopuri: intensificarea experienței religioase în vederea ispășirii păcatelor  și comemorarea tragediilor naționale.

Pe lângă acestea, postul poate de asemenea, să însoțească o implorare individuală a ajutorului divin.

„Pentru prima categorie de post este postul biblic cunoscut sub numele de Postul de Iom Kippur, post pentru iertarea păcatelor. În Vechiul Testament în cartea Levitic 16,31 spune «să vă smeriți sufletele», ceea ce tradiția evreiască a interpretat-o ca o referire la post. Smerenia sufletească implică în acest caz și alte interdicții, cum ar fi să nu faci baie, să nu te ungi pe trup, să nu porți încălțări de piele, să nu ai relații conjugale.

Ca o mențiune la vremurile biblice, pe lângă înfrânare, ca semn suplimentar al întristării, evreii se îmbrăcau în pânză de sac și își puneau cenușă în cap.

A doua categorie este cea a posturilor care comemorează evenimentele tragice din istoria evreilor. Este vorba de patru posturi menționate în Biblie. 10 Tevet (Asara be Tevet), 17 Tamuz (Șiva Asar be Tamuz), 9 Av (Tișa be Av), 3 Tișri (Postul lui Ghedalia). Toate patru evocă momente legate de asediile Ierusalimului sau de distrugerea Primului și a celui de-al Doilea Templu.

Pentru a treia categorie, cea a posturilor de rugăminte, aici amintim Postul Esterei, în care regina Estera le cere evreilor să postească trei zile pentru ca intervenția ei pe lângă rege în favoarea lor să fie încununată de succes (Cartea Esterei cap 4 versetele 16-17). Posturile trebuie respectate de toți adulții, adică toate persoanele trecute de vârsta majoratului (13 ani la băieți, 12 ani la fete). Sunt scutiți de post bolnavii, femeile într-un stadiu avansat al sarcinii și lăuzele care își alăptează copiii.

Rabinii nu numai că îngăduie hrana, dar chiar interzic categoric postul, atunci când acesta ar pune în pericol viața unei persoane. Cu excepția postului de Iom Kippur, orice post care cade de Șabat se amână pe a doua zi.

Trupa de dansuri tradiționale israeliene Or Neurim

În cea ce privește posturile autoimpuse, unii rabini eminenți critică cu asprime aceste acțiuni individuale. Ei au arătat că autenticitatea spirituală iudaică se dobândește mai puțin prin astfel de practici de mortificare, ci mai degrabă încurajează a face cât mai multe acte de milostenie și fapte bune. Profetul Isaia denunță postul superficial, fără credință și fără milă în suflet. Același capitol din Isaia 58, care constituie lectura profetică de Iom Kippur, arată că postul poate sluji la înălțarea morală, cu condiția să fie sincer și să facă omul mai bun, trezind în sufletul lui compasiunea pentru cel sărac și pentru aproapele său”.

Mulțumim dlui Rézműves Robert pentru generozitatea cu care ne-a împărtășit aceste informații.

au consemnat ALEX DAVID și EMILIA POPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: