LARISA: Hanna la atelierul de film documentar

După cum majoritatea dintre voi știți, Hanna Czeli, elevă în clasa a XI-a B a Colegiului Național Onisifor Ghibu, a avut ocazia să ia parte la o experiență unică, fiind una dintre cei șase aleși la atelierul de film documentar.

Astfel, a învățat multe lucruri noi, dezvoltându-se totodată și în plan personal, învățând să creeze un documentar.

Sursă foto: arhiva personală Hanna Czeli

Hanna ne-a relatat cum au decurs lucrurile în cele cinci zile cât a durat atelierul. Când au ajuns, mentorii le-au arătat câteva filme, după care i-au lăsat în oraș să filmeze două ore, apoi se întorceau și fiecare le arăta mentorilor materialul realizat. Pe urmă, aceștia le dădeau sfaturi, într-o atmosferă plăcută și prietenoasă.

În prima zi au fost nevoiți să facă o poveste din cinci poze, în a doua zi trebuia să facă o poveste de un cadru, după a treia zi trebuia o poveste de maxim trei cadre, iar în ultima zi de minim cinci cadre.

Mentorii i-au învățat cum să țină camera când iau un interviu, la ce distanță să stea și în ce situații să dea zoom in; în situația în care dau zoom in, obiectele se mișcă mai repede. I-au învățat să editeze și în fiecare zi au învățat ceva și din ce au făcut ceilalți, din propriile lor greșeli. Mentorii le-au explicat mereu cum puteau să facă să fie mai bine.

HANNA CZELI

Hanna a învățat că un documentar este bazat pe realitatea din jurul nostru, „fără actori cărora să le dai în mână un scenariu și să zică exact ce este pe foaie. În cazul în care vrei să implici oameni, te bazezi pe naturalețea lor”.

„Sunt mai mulți pași în realizarea unui documentar. În primul rând, trebuie sa ai o idee, după care să te gândești cum vrei să-ți zici povestea sau ce stil vrei să folosești. Dacă vrei să implici pe cineva, cel mai bine este să ceri permisiunea persoanei respective, te gândești la «ingredientele» de care ai nevoie. După ce știi clar ce vrei și ai planul făcut, începi să filmezi, pe urmă trebuie să editezi.”

Pentru a face totul profesional, e nevoie o cameră video, obiective, lumini, microfon și multe altele, tot ce trebuie pentru un vlog sau un film normal. Cei de la atelier nu au fost îndemnați să își achiziționeze un echipament cât mai scump, deoarece se poate face o treabă bună și cu telefonul, cel puțin pentru început.

Pentru selecția participanților, trebuia completat un formular, să scrie două texte, unul în care se explice de ce doresc să ia parte la atelier, și un altul de două pagini, intitulat Despre familia mea. În plus, a fost necesar să trimită maxim zece poze făcute de ei.

Sursă foto: arhiva personală Hanna Czeli

Hanna ne-a mărturisit că are câteva idei noi pe care le va pune în practică și a precizat despre ce au fost materialele realizate în cadrul atelierului: „O să povestesc pe scurt despre ce este vorba în materialele mele. Am fost puși în echipe a câte două persoane, trebuia să facem împreună cadrele, deci a fost destul de complicat sa realizăm ceva pe placul amândurora. Primul material este o reproducere a poeziei Frig de George Bacovia, al doilea material este despre povestea unui ghiozdan cu bani, iar cel de al treilea este un documentar de cinci minute despre o clădire veche din Centru, în care am arătat faptul că acea clădire acum e locuită numai de oameni ai străzii. Spre norocul nostru, unul dintre ei ne-a permis să îi luăm un interviu”.

Hanna este mândră de filmările și ideile ei. A ajutat-o mult să se dezvolte pe plan personal faptul că ea a luat decizia ca în unele cadre să includă oameni, astfel reușind să fie mai deschisă cu cei din jur.

LARISA BĂRCUI

LARISA BĂRCUI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: