ANDREA BEATRIX: Nu aştepta înţelepciunea unui adult pentru a-ți înţelege părinții!

Nu-mi pot imagina o copilărie fără amintiri…

Copilăria dintr-o lume mirifică, deschisă spre iubire și frumos, o lume ȋn care te poți transforma ȋn prinţesă sau în prinț, ca apoi să te întâlnești cu împărați, vrăjitoare, zâne.

Copilăria, unde poți să vorbești cu animale, te poți lupta cu balauri, zmei, poți să mergi ȋn ȋmpărăţia vânturilor și a ploilor, poți să atingi norii și poți spune că nu mai aparţii acestei lumi… Toate astea fără să simţi teama de viitor!

Iar a doua zi o iei de la capăt… Începe o nouă aventură, unde din nou treci peste câmpuri pustii, mări furtunoase… Iarăși trebuie să înfrunți balauri sau, de data aceasta, poate dragoni sau zmei. Iar seara, crezi cu tărie că tot prin ce ai trecut este adevărat, pentru că este o lume unde totul este posibil, o lume în care nu există decât un final fericit.

Nici nu mă mir că zilele păreau scurte pentru asemenea aventuri!

Povești, aventuri, ȋntâmplări și oameni care vor rămâne mereu ȋn sufletul nostru.

După astfel de amintiri, nu mă mai mir că n-am știut ce e răul și că există pe pământ și alte sentimente în afară de iubire…

Nu îmi pot imagina o altă copilărie… fără aceste aventuri, întâmplări, fără cartea de poveşti cu paginile mâzgălite, fără glasul mamei care îmi citea din ea seară de seară, fără miile de jucării care mi le cumpărau părinții…

Există, din păcate, copii sortiţi să nu aibă astfel de amintiri frumoase. Copii care s-au născut ca să aibă mereu lacrimi pe obraz; copii care visează la o familie, la astfel de amintiri; copii care își doresc un cămin, care să îi ofere siguranța zilei de mâine sau doar să poată să strângă în braţe pe cineva, căruia să îi poată şopti acel cuvânt magic: Mama

Ei sunt acei copii abandonați, cărora le e frică să și întrebe „Cine e mama mea?” sau „Unde este mama mea?”

Le este frică să își ceară dreptul la iubirea părintească, deși ei știu foarte bine că amprenta celei mai frumoase amintiri poate fi așternută în sufletul copiilor cu ajutorul părinților!

Ei știu că părinții sunt consideraţi niște ȋngeri păzitori, care ne ocrotesc întotdeauna! Ei știu că părinții ne iubesc fără să ceară nimic ȋn schimb, ne ajută fără să aștepte mulţumire și că ei ne ajută să ne construim un univers bogat de sentimente și ȋnţelepciune.

Și totuși, ei nu au parte de acei părinți!

Chiar de aceea, pentru simplul fapt că ai părinți – iar alții doar visează la ei – nu ar trebui să fie o povară pentru tine când ei te trimit undeva sau te roagă ceva. Nu trebuie să ne considerăm părinții cicălitori, atunci când ne roagă să ne facem patul sau să păstrăm ordine în camera noastră, pentru că alții nu au nici pat, nici o cameră a lor; sau când ne roagă să venim devreme acasă sau să îi sunăm din când în când. Tu trebuie să înțelegi că atunci când tu te distrezi cu prietenii, ei nu dorm, aşteaptă să te ştie în siguranţă în patul tău.

Nu e corect să ne condamnăm părinții când ne roagă să îi ajutăm la treburile casei sau când ne îndeamnă să învățăm! Pentru că ei îți cer să înveţi pentru viitorul tău, ca să ai o viaţă cât mai bună.

Așa s-ar explica neliniștile și alegerile părinților noștri, de care noi nu suntem mulțumiți!

Părinții nu ar trebui să fie o povară pentru noi, doar pentru că ne iubesc!

Într-o zi, nu știm când, dar toate astea ne vor lipsi – grija lor, cicălirea lor, poveţele lor… cu siguranță odată ne vor lipsi! Și asta pentru că nimeni nu poate înlocui iubirea părinților, nimeni nu ne dăruiește atâta dragoste ca părinții și nimeni nu va sacrifica totul pentru a ne fi bine.

Așadar, nu aştepta înţelepciunea unui adult pentru a-ți înţelege părinții!

Ne târâm paşii nesiguri, obosiţi pe coridorul tăcerii, pași care cu siguranță sunt preocupați de un drum pe care îl avem de urmat în viața noastră, căutând să vedem lumina de la capătul tunelului, însă nu trebuie să uităm niciodată că întotdeauna vom avea nevoie de sprijinul și iubirea părinților noștri!

ANDREA BEATRIX PODARU

ANDREA BEATRIX PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: