MARIA: ,,În mâna noastră stă viaţa unui alt om’’

Sângele este singurul „medicament“ care nu poate fi cumpărat. Prezenţa lui în spitale, acolo unde este nevoie de el, depinde de solidaritatea umană, de numărul persoanelor care vin să doneze „picăturile de viaţă“.

De solidaritate umană a dat dovadă şi Robert Bagdi, tânărul poliţist care se află printre cei patru donatori de sânge români care au reuşit să salveze peste 850 de persoane.

În cele ce urmează, vom afla povestea eroului orădean care, mulţumită sângelui donat, a reuşit să readucă la viaţă sute de suflete.  

ROBERT BAGDI

Când și în ce circumstanțe ai donat sânge pentru prima dată?

Robert Bagdi: Primul pas în Centrul de Transfuzie Sanguină l-am făcut în 4 octombrie 2018, din dorinţa de cunoaştere, de a afla cum e să faci un bine fără să ştii cui, însă cu teamă.

În urma primei donări de sânge, am fost întrebat de către personalul centrului de transfuzie dacă aş fi dispus să încerc să donez trombocite, fiindu-mi explicată în detaliu întreaga procedură. Bineînţeles că am răspuns pozitiv cererii celor de la centru, iar din acel moment şi până acum niciodată nu am spus nu în faţa celor care mi-au cerut sprijinul. Mă simt foarte mândru că pot contribui la sănătatea altora.

După acea primă încercare, ce te-a motivat să o faci repetat?

Robert Bagdi: După acea primă încercare m-a motivat ideea că e nevoie de ajutor din partea mea, însă adevărata motivaţie a venit în momentul în care un tânăr băiat, Darius Bala, necunoscut mie, a avut nevoie urgentă de sânge în urma unui accident rutier petrecut pe şoseaua de centură a oraşului Oradea, în vara anului trecut.

Deşi nu l-am cunoscut personal şi nici nu am putut să îl ajut, deoarece nu îndeplineam condiţiile pentru următoarea donare, în momentul în care am văzut ce important e într-o situaţie critică de ajutor mi-am îndemnat prietenii să meargă să doneze, pentru că în mâna lor stă viaţa unui alt om.

Cum trebuie să se pregătească o persoană pentru transfuzia sanguină și cum este verificat înainte de donare?

Robert Bagdi: Nu ştiu dacă există o anume pregătire înaintea unei donări, trebuie doar să respecţi anumite lucruri impuse de către cei de la centru pentru ca sângele tău să fie eligibil. Aceste condiţii se găsesc atât pe Internet, cât şi la recepţia centrului de transfuzie. În urma completării chestionarului, persoana este consultată de către un medic care stabileşte dacă poate dona sânge sau nu.

Cum te recuperezi după o transfuzie?

Robert Bagdi: După o transfuzie mă recuperez prin odihnă şi hidratare. Este esenţial să îi oferi corpului hidratare şi mâncare, ca să-şi revină, şi să eviţi eforturile fizice.

Aş dona

oricui

ar avea

nevoie,

indiferent că

îmi e

prieten,

duşman,

necunoscut

sau rudenie.

Ce spun apropiații tăi despre gestul altruist de care dai dovadă prin donare?

Robert Bagdi: Toţi apropiaţii mei sunt deja obişnuiţi cu acul în mâna mea, aşa că deja nu pare ceva deosebit. Sper că sunt cu toţii mândri de mine.

Sursă foto: Pagină Facebook UNTOLD

Ai întâlnit vreodată oamenii prin venele cărora curge sângele tău?

Robert Bagdi: Din păcate, nu. M-aş bucura să ştiu şi eu cine are nevoie de el în momentul în care donez, însă mă gândesc că sângele meu ajunge acolo unde e cea mai mare nevoie.

Nu ai avut niciodată dileme morale, momente în care să te gândeşti dacă un om merită mai mult decât altul sângele tău? În egală măsură ai accepta să donezi unui criminal și unui copil?

Robert Bagdi: Cum spuneam mai sus, nu depinde de mine unde ajunge sângele meu. Singura opţiune prin care eu aş putea decide unde să ajungă ar fi atunci când aş menţiona o anume persoană care are nevoie şi pentru care merg la centru să donez. Aş dona oricui ar avea nevoie, indiferent că îmi e prieten, duşman, necunoscut sau orice grad de rudenie.

Te-ar motiva ceva să nu mai donezi sânge?

Robert Bagdi: Eventual dacă aş şti că sunt riscuri dacă aş dona; altceva nu văd ce m-ar putea opri.

Sursă foto: Pagină Facebook Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea

Ce sentiment te-a încercat în momentul în care ai aflat că numele şi o fotografie cu tine au ajuns să fie proiectate pe un ecran din Times Squares?

Robert Bagdi: În momentul în care mi-am văzut numele şi fotografia pe Times Square, m-am simţit apreciat şi este o onoare pentru mine să ajung atât de departe. Nu simţeam nevoia niciodată să îmi spună nimeni mulţumesc, însă acum pot să zic sincer că sunt chiar mândru de mine şi sunt mândru că pot ajuta cât îmi stă în putinţă, iar pe această cale vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje, m-au sunat sau chiar m-au întâlnit şi felicitat.

Te rugăm să vii cu un îndemn pentru cei care încă n-au avut curajul sau ocazia să doneze sânge vreodată.

Robert Bagdi: Pentru a dona trebuie îndeplinite anumite condiţii. Eu îi rog şi invit pe toţi cei care mă cunosc şi pe cei care citesc acest interviu ca să doneze, însă asta doar în urma consultării condiţiilor de donare. Pot fi mulţi care nu ar fi eligibili din cauza greutăţii corporale, vârstei, problemelor de sănătate, a unor probleme temporare (boli, vaccinări, intervenţii chirurgicale) sau permanente (afecţiuni cardiovasculare).

 a consemnat MARIA PAȘCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

Maria Pașcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2019, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lilla Adél, în prezent studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: