Cântatul la un instrument muzical are un efect foarte benefic asupra oamenilor de toate vârstele, inclusiv asupra copiilor și tinerilor.
Aceștia își formează noi aptitudini, precum coordonarea simultană a mâinilor, atenție sporită la felul în care sunt atinse clapele, durata lor, legarea sunetelor între ele, forma unei piese, după care intervin și elemente de estetică muzicală, constând în detectarea diferitelor sentimente, precum bucuria, tristețea, ironia, nostalgia și multe altele.
Sunt idei pe care ni le-a împărtășit o tânără pianiastă, Varady Henrietta, în vârsta de 27 de ani, profesoară de muzică. Interlocutoarea noastră predă pian clasic la Școala de Arte Francisc Hubic și pian complementar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Departamentul Muzică.
Orele de pian decurg astfel: face o scurtă recapitulare la începutul orei, pentru împrospătarea informațiilor dobândite de-a lungul orelor de pian precedente, după care lucrează pe piesele alese împreună cu studentul.
Varady Henrietta a efectuat nenumărate turnee prin țară, cu Teatrul Regina Maria, a susținut spectacole live și recitaluri cu cântăreți de muzică clasică pe care i-a corepetat la pian în Oradea, cu studenții claselor de canto, dar și în Cluj, la Sala Radio, cu cântăreții de la Opera Română.
De-a lungul anilor, a acompaniat la pian și instrumentiști precum violoniști, violiști, contrabasiști, flautiști, clarinetiști, oboiști, trompetiști, tromboniști.
„Spectacolele sau recitalele decurg mereu într-o atmosferă plină de emoții, pe care noi, muzicienii, reușim să le transformăm pe scenă în emoții pozitive, pe care le transmitem mai departe publicului. Aplauzele auditoriului sunt cea mai valoroasă răsplată posibilă, știind că zeci sau sute de oameni ne-au ascultat de la primul până la ultimul sunet cântat. Pentru un artist, aplauzele de la sfârșitul spectacolului sunt asemenea oxigenului, reprezintă răspunsul menirii sale”, ne-a declarat Henrietta.

Tânăra pianistă are licență în Interpretare Muzicală Instrumentală – pian (2011-2015) – Universitatea din Oradea, master în Vocal-Instrumental în Arta Muzicală Camerală (2015-2017) – Universitatea din Oradea, master în Interpretare Instrumentală – pian (2017-2019) – Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca, doctorat (2019-) – Universitatea de Vest Timișoara.
Este pasionată de muzică de la vârsta de 5 ani, cand a început să cânte la pian. Un alt instrument la care știe să cânte este clavecinul.
„Aplauzele
de la sfârșitul
spectacolului
sunt
pentru artist
asemenea
oxigenului”
Henrietta ne spune că pianul este considerat unul din cele mai complexe instrumente, după orgă. Pianiștii sunt proclamați ,,omul-orchestră”, datorită faptului că, de cele mai multe ori, înlocuiește orchestra (reducție de pian) în acompaniamentele concertelor de instrument solo sau în ariile de operă.
Pianul fiind un instrument atât de vast, totul depinde de tușeu, felul atingerii unei clape, pentru a reda timbrul, sonoritatea, unui instrument.
„Desigur, am avut și eu momente de cumpănă în viață, așa cum avem cu toții, iar pianul a fost mereu acolo pentru mine, de câte ori am simțit nevoia să mă descarc, am cântat la pian și m-am «vindecat» cu ajutorul muzicii. Pot să spun că m-am echilibrat mult ca persoană lucrând cu cei de la teatru, cu instrumentiști și cântăreți, dar mai ales de când lucrez cu copiii și cu studenții”, ne-a mărturisit dumneaei.
Ca și idoli, Henrietta susține că îl va aprecia mereu pe Daniel Baremboim pentru felul în care interpretează sonatele și concertele pentru pian de Beethoven, iar dintre dirijori, Sergiu Celibidache rămâne un exemplu etern din punct de vedere al înțelegerii și interpretării muzicii simfonice.
„Tinerilor doritori le transmit cu căldură alegerea pianului, deoarece se pot pune niște baze clare teoretice, după care se poate face un alt instrument cu mai mare ușurință. Prin învățarea acestui instrument, se dezvoltă atât auzul cât și mersul gândirii, iar mai târziu, când tânărul trece de granița cititului sunetelor și începe cu adevărat să interpreteze o piesă, aceasta ajută la definirea personalității, scoate la iveală sentimente lăuntrice; de asemenea, are puterea de a rezolva traume din copilărie. Muzica are o forță extraordinară și ne dă o energie nemaipomenită, totul depinde de noi, de cum putem reuși să ne folosim de ea spre binele nostru, iar pe scenă, să transmitem această energie mai departe, pentru public”, ne-a spus Henrietta în final.
LARISA BĂRCUI, BOGDAN BREBE

