ANDREEA: Land of Stories and Other Stuff

Doamna profesoară de engleză Luminița Dubău a avut o inițiativă deosebită. Împreună cu o redacție ad-hoc, formată din elevii a două clase de gimnaziu, domnia-sa scoate cu o cadență anuală o revistă în limba engleză, intitulată Land of Stories and Other Stuff.

Foto: Andreea Gherle

Ajunsă deocamdată la numărul cinci, am rugat-o pe doamna Dubău sa ne prezinte câte ceva din culisele acestei publicații.

„Primul număr al revistei Land of Stories and Other Stuff a apărut in 2016, într-un format mult mai stȃngaci ca acum, datorită lipsei mele de experiență, ne spune dna Dubău. A fost creația a două clase de a V-a, la care am ținut foarte mult”.

Prof. LUMINIȚA DUBĂU

Revista apare anual și conține povești sau pagini de jurnal ale copiilor scrise în limba engleză, pe anumite teme. Sarcinile de lucru sunt identice pentru toți copiii, însă abordările sunt diverse, fiecare copil putȃnd să-și manifeste creativitatea și originalitatea.

„Subiectele apar în funcție de materialele propuse de mine la oră. Spre exemplu, la clasa a VI-a E, la care predau acum, am ales să vorbim despre The Great Fire of London. În urma a două ore desfășurate pe această temă, în mod absolut natural s-a născut ideea unei pagini de jurnal scrise de un locuitor al Londrei care a trăit în mod direct experiența acestei catastrofe în 1666.

„Poveștile

minunate

ale elevilor

își găsesc

un loc

pe raftul

de cărți”

Sincer, ideea mi-a venit instantaneu, cȃnd pe catedra unei clase primare la care predam cu ani în urmă am văzut o mică revistă coordonată de doamna Violeta Taichiș, învățătoarea clasei. Era un număr în care Violeta a adunat toate materialele de calitate create de copii de-a lungul anului școlar. Mi s-a părut grozav. A fost scȃnteia necesară pentru nașterea revistei Land of Stories and Other Stuff.

Revista Land of Stories este de fapt proiectul clasei, creația elevilor și a coordonatorului. In afară de Editura Aureo, căreia îi mulțumim, nu am avut alți parteneri.

Foto: Andreea Gherle

Deocamdată, eu mă ocup de tehnoredactare, dar cȃnd actuala generație de clasa a VI-a va mai crește puțin, o să le cer ajutorul și lor”, precizează dna Dubău.

Deocamdată nu s-a gândit la o variantă online, dar i se pare o idee de luat în considerare pentru numărul viitor: „Poate elevii de la Jurnalism o să-mi dea o mȃnă de ajutor să putem promova revista și în acest fel”.

Prof. Dubău a mai dorit să adauge următoarele: „Această revistă îi motivează grozav pe copii și le dezvoltă foarte mult abilitățile de exprimare în limba engleză, evidențiind evoluția lor extraordinară pe parcursul a patru ani. Poveștile lor minunate nu se aruncă la tomberonul de reciclare a hȃrtiei, odată cu toate caietele vechi de teme, ci își găsesc un loc pe raftul de cărți, precum și în memoria și sufletul lor”.

ANDREEA GHERLE

ANDREEA GHERLE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: