Doamna profesoară de engleză Luminița Dubău a avut o inițiativă deosebită. Împreună cu o redacție ad-hoc, formată din elevii a două clase de gimnaziu, domnia-sa scoate cu o cadență anuală o revistă în limba engleză, intitulată Land of Stories and Other Stuff.

Ajunsă deocamdată la numărul cinci, am rugat-o pe doamna Dubău sa ne prezinte câte ceva din culisele acestei publicații.
„Primul număr al revistei Land of Stories and Other Stuff a apărut in 2016, într-un format mult mai stȃngaci ca acum, datorită lipsei mele de experiență, ne spune dna Dubău. A fost creația a două clase de a V-a, la care am ținut foarte mult”.

Revista apare anual și conține povești sau pagini de jurnal ale copiilor scrise în limba engleză, pe anumite teme. Sarcinile de lucru sunt identice pentru toți copiii, însă abordările sunt diverse, fiecare copil putȃnd să-și manifeste creativitatea și originalitatea.
„Subiectele apar în funcție de materialele propuse de mine la oră. Spre exemplu, la clasa a VI-a E, la care predau acum, am ales să vorbim despre The Great Fire of London. În urma a două ore desfășurate pe această temă, în mod absolut natural s-a născut ideea unei pagini de jurnal scrise de un locuitor al Londrei care a trăit în mod direct experiența acestei catastrofe în 1666.
„Poveștile
minunate
ale elevilor
își găsesc
un loc
pe raftul
de cărți”
Sincer, ideea mi-a venit instantaneu, cȃnd pe catedra unei clase primare la care predam cu ani în urmă am văzut o mică revistă coordonată de doamna Violeta Taichiș, învățătoarea clasei. Era un număr în care Violeta a adunat toate materialele de calitate create de copii de-a lungul anului școlar. Mi s-a părut grozav. A fost scȃnteia necesară pentru nașterea revistei Land of Stories and Other Stuff.
Revista Land of Stories este de fapt proiectul clasei, creația elevilor și a coordonatorului. In afară de Editura Aureo, căreia îi mulțumim, nu am avut alți parteneri.

Deocamdată, eu mă ocup de tehnoredactare, dar cȃnd actuala generație de clasa a VI-a va mai crește puțin, o să le cer ajutorul și lor”, precizează dna Dubău.
Deocamdată nu s-a gândit la o variantă online, dar i se pare o idee de luat în considerare pentru numărul viitor: „Poate elevii de la Jurnalism o să-mi dea o mȃnă de ajutor să putem promova revista și în acest fel”.
Prof. Dubău a mai dorit să adauge următoarele: „Această revistă îi motivează grozav pe copii și le dezvoltă foarte mult abilitățile de exprimare în limba engleză, evidențiind evoluția lor extraordinară pe parcursul a patru ani. Poveștile lor minunate nu se aruncă la tomberonul de reciclare a hȃrtiei, odată cu toate caietele vechi de teme, ci își găsesc un loc pe raftul de cărți, precum și în memoria și sufletul lor”.
ANDREEA GHERLE

Recent Comments