TEODORA & ANDREEA: Un mediu mai sigur

Toți suntem la curent cu situații de violență în școală, unele dintre acestea ajungând uneori la Prime Time News. În cursul actualului an școlar, în toamnă, a fost votată și o lege anti-bullying.

La art. 56, legea precizează că „se vor introduce sesiuni de informare asupra problemelor legate de violența psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.”

Acesta este motivul pentru care tot mai multe școli aleg să își instaleze sisteme de securitate și supraveghere audio-video. Am avut ocazia să vedem o astfel de școală din județ, în Aleșd, oraș aflata la 20 de minute de mers cu mașina din Oradea, respectiv Liceul Teoretic Constantin Șerban.

Am reușit să vorbim cu o eleva a acestui liceu, respectiv Dorina Gîrdan, care a fost de acord să ne dea câteva declarații privind securitatea din școala ei.

Aceasta ne-a declarat următoarele: „În școala noastră, securitatea este dusă la un nivel destul de ridicat. Nu ne este permis ieșitul din școală fără a avea bilet de voie sau alte metode de învoire de la un cadru didactic. Portarii nu sunt prea indulgenți, atunci când avem o urgență și trebuie să părăsim incinta școlii. Camerele video nu funcționează de fiecare dată.”

Din păcate nu am reușit să luăm legătura cu doamna directoare Liliana Antonescu a liceului, dar i-am solicitat opinia domnului director al școlii noastre, prof. Iulius Timar, cu privire la prezența camerelor video la CN Onisifor Ghibu.

director01

Prof. IULIUS TIMAR, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu. Foto: MIHAELA PUSTAN

Acesta ne-a declarat următoarele: „Cazurile de violență fizică au fost reduse la 10 % după instalarea camerelor, iar elevii trebuie să înțeleagă că aceste sisteme de securitate nu au ca scop pedepsirea lor, ci securitatea și siguranța lor. Lumea în care trăim este plină de pericole la tot pasul, noi dorim ca elevii să fie în siguranță pe parcursul programului școlar.”

Domnul director ne-a mai spus că s-a redus și rata absenteismului de când au fost introduse reguli privind părăsirea școlii în timpul programului de cursuri.

TEODORA NICORICI, ANDREEA GHERLE

Andreea Gherle si Teodora Nicorici

ANDREEA GHERLE şi TEODORA NICORICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: