CLAUDIA GAVRILAȘ: Ambasadori ai culturii bihorene

Diseminarea ce a avut loc în sala festivă a Colegiului Național Onisifor Ghibu în data de 26 februarie 2020 a fost susținută de doamnele profesoare Sándor Lilla, Floare Pop și Lucia Cighir, prezentând elevilor din clasele gimnaziale și liceale ultima vizită făcută prin proiectul Erasmus+ DECH.

erasmus

Sursă foto: arhiva personală Lucia Cighir

Galicia este destinația recentei vizite făcute de școala noastră prin intermediul proiectului Erasmus+ DECH, proiect coordonat de doamna profesoară Lucia Cighir.

Orășelul este așezat în nord-vestul Spaniei, este o zonă viticolĂ, viticultura fiind principala ocupație a locuitorilor. În această zonă mulți oamenilor dețin propria fabrică de vin.

Profesorii noștri, doamna Sándor Lilla și doamna Floare Pop, și trei elevi (Andrei Sârcă – VI E, Miruna Sabău – VIII C și Daria Tabără – VI E) au fost oaspeții școlii din Martaguisela. Această școală cuprinde trei nivele de învățământ: artă, filosofie și științe.

Colegii noștri s-au putut integra imediat printre elevii din Martaguisela, participând la orele de clasă și realizând o aplicație la ora de informatică, împreună cu ceilalți elevi.

La nivel de comunicare, s-a putut observa că elevii noștri au cunoștințe mai ample de limba engleză, comparativ cu elevii din Martaguisela.

Referitor la structura claselor din această școală, cu aproximativ 600 de elevi, acestea sunt formate din 20 de elevi. Elevii nu au uniformă, iar școala deține laboratoare cu smartboard-uri.

Elevii stau la școală până la ora 16:00, învățând limba spaniolă și galiciana.

Activitățile din școală sunt asemănătoare cu ale noastre.

În școală s-a organizat o activitate ce a cuprins toate țările participante: Spania (gazda), Polonia, Franța, Grecia, Croația și, bineînțeles, România.

Participanții au putut să le prezinte celorlalți o piesă specifică fiecărei zone. Colegii noștri au ales o piesă specifică bihoreană.

Printre monumentele vizitate se numără Santiago de Compostela, Las Medulas și Castelul Ponferrada.

Pe lângă acestea, profesorii și colegii noștri au fost invitați la primăria din Galicia, unde au avut o întâlnire cu primarul.

erasmus02

Sursă foto: arhiva personală Lucia Cighir

Unul dintre elevii participanți a făcut o observație interesantă privind clădirile din această zonă, spunând că pe din afară duc cu gândul la Epoca Medievală, iar pe dinăuntru sunt foarte moderne.

Această reuniune din sala festivă a atras un public numeros, constituit în primul rând din elevi ai claselor incluse în proiect, diriginți și organizatori. Prezentările s-au făcut cu ajutorul tehnologiei digitale, prin intermediul căreia expunerile vorbitorilor au căpătat  mai multă concretețe. Suportul logistic a fost asigurat de o echipă condusă de dna Corina Mocanu, inginer de sistem și responsabil cu rețelistica IT a școlii.

lucia cighir web

La sediul ANPCDEFP, la reuniunea de consiliere şi informare. Sursă foto: arhiva personală prof. Lucia Cighir

Doamna Lucia Cighir, prof. limba engleză și coordonator al acestui proiect, spune despre această experiență că este o metodă de cunoaștere a unor altor culturi și valori europene, iar pentru elevi reprezintă o oportunitate de a exersa limba engleză într-un context real și ocazia de a promova patrimoniul cultural românesc.

CLAUDIA GAVRILAȘ

claudia gavrilas

CLAUDIA GAVRILAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: