«Leac de-un veac»

Metodele naturiste reprezintă o tendinţă de întoarcere la conceptele de bază în îngrijirea pielii, pe fondul faptului că tot mai multe femei se conving de efectele nocive pe care substanţele chimice din produsele cosmetice le pot avea asupra pielii. O alternativă accesibilă este alegerea cremei-minune Leac de-un veac, un remediu naturist românesc pus în practică şi transmis din tată în fiu de o familie din Jiul de Munte.

image001

Sursă foto: Facebook Leac de-un veac

Povestea acestui produs porneşte din familia soţului Florentinei Văduva, Radu Văduva. Florentina este absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Dat fiind faptul că în acele vremuri nu existau prea multe produse farmaceutice, Florentina bănuieşte că trebuia să devii destul de creativ cu ce aveai la îndemână pentru a rezolva diverse probleme. Aşa a luat fiinţă şi reţeta cremei Leac de-un veac, care a devenit o moştenire transmisă din generaţie în generaţie.

De-a lungul timpului s-a dovedit a fi foarte eficientă, folosinţa ei extinzându-se uşor de la familie, la vecini şi cunoştinţe. Vestea s-a răspândit repede în comunitatea din Târgu Jiu, iar în scurt timp mulţi oameni trecând pragul casei pentru a o procura (de cele mai multe ori “ambalajul” era o cutie de margarină). Împinşi atât de insistenţele celor care au încercat-o, cât şi de dorinţa de a păstra viu un lucru atât de benefic, reţeta străbunicii a devenit un produs disponibil pentru toată lumea şi poartă un nume reprezentativ, având în vedere că există de aproximativ 100 de ani.

Leac de-un veac are utilităţi multiple: de la vindecarea rapidă a arsurilor (inclusiv cele solare), rănilor, zgârieturilor, până la calmarea iritaţiilor şi dermatitelor de contact. Ingredientele îi oferă şi un efect hidratant, de aceea este recomandat şi pentru mâini, coate, călcâie şi buze uscate. Florentina îl foloseşte şi pentru ten de 1-2 ori pe săptămână şi este convinsă că multe cliente de-ale lor aleg să facă la fel. Tot de la cliente mai ştie că face minuni şi în cazul bebeluşilor, calmând iritaţiile de scutec. Cu atâtea beneficii, cred că este un produs pe care oricine trebuie să îl aibă în casă.

În caz de arsuri sau alt gen de leziuni deschise, se recomandă ca după curățarea zonei să se aplice un strat de cremă pe o compresă sterilă și să se bandajeze. Aplicațiile se repetă la 12 ore. Pentru celelalte utilizări menţionate mai sus, se aplică de câte ori este nevoie.

Dorindu-şi ca ambalajul produsului să exprime ceva, să fie cât mai aproape de povestea reţetei pe care să o completeze într-un mod armonios, au ales să opteze pentru tradiţionalul vas de lut. Aşa că un vas de lut nu numai că păstrează intacte proprietăţile vindecătoare ale produsului, ci rămâne un suvenir al unei tradiţii ce face parte din cultura ţării noastre. Nu este uşor să lucrezi cu un ambalaj realizat manual, borcănaşele nefiind identice, ca un produs de serie, iar imprimarea lor e un proces destul de minuţios, însă merită tot efortul.

Clienţilor le datorează în mare parte succesul de care se bucură această cremă. De-a lungul timpului au reuşit să îşi construiască o comunitate mare şi frumoasă care nu numai că a avut încrederea de a testa produsul, dar şi bunăvoinţa de a povesti experienţele lor cu acesta. Florentina consideră că este destul de greu să obţii un feedback de la cumpărători. Chiar dacă impactul a fost pozitiv, de cele mai multe ori oamenii sunt reticenţi în a-şi face părerea publică, nu găsesc timpul necesar sau nu cred că este esenţial să revină cu un gând/ o idee şi atunci nu o fac.

Atunci când vedem folosit termenul ,,bio”, ne referim la produsele certificate bio, ecologic sau organic de către organele internaţionale autorizate. Această certificare nu vizează doar lista de ingrediente și proporția fiecăruia, ci și procedeul de obţinere al acestora, necesitatea ingredientelor vegetale de a proveni din culturi bioecologice,  întregul proces de producție, de la locul în care se află laboratorul, sursa de apă, procentul de energie neconvențională folosit în producție, mijloacele de transport cu un consum redus de combustibil fosil, până la curățarea cu produse ecologice a încăperilor unde au fost preparate produsele.

Companiile care produc Bio depun de asemenea eforturi pentru ca ambalajele să fie din materiale biodegradabile. Astfel, în cadrul produselor non-bio putem include produsele naturale şi cele home-made, care deşi nu sunt reglementate atât de strict, sunt realizate pe baza unor formule specifice, care se adresează fiecărui tip de problemă în parte. Se pune accent şi pe faptul că produsele bio nu conţin parabeni, conservanţi, parfum sau alte ingrediente chimice, însă şi produsele naturale pot respecta aceste reguli fără ca provenienţa ingredientelor să fie din culturi certificate bio, şi astfel nu se înscriu în această gamă, însă sunt ,,etice” după cum îi place Florentinei să spună.

Recomandarea ar fi ca atunci când alegem orice produs, să verificăm eticheta. Dacă sunt denumiri necunoscute, Internetul este o sursă nemărginită de detalii cu privire la toxicitate, dacă sunt sigure sau dăunătoare, dacă pot provoca reacţii etc.

image002

Sursă foto: Facebook Leac de-un veac

Leac de-un veac se poate achiziţiona de pe site-ul magazinului:  https://leacdeunveac.ro/produs/leac-de-un- veac/. Livrarea se execută prin cuier rapid, astfel crema ajungând de îndată în orice colţişor al ţării.

Sursă foto: Leac de-un veac Facebook

MARIA PAȘCALĂU

Maria Paşcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onifor Ghibu Oradea, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lilla Adél, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oradea.
MARIA PASCALAU

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: