EMANUEL GAVRILĂ: Sunt un demodat!

Puțini tineri din ziua de azi mai ascultă muzică populară românească tradițională. Ei bine, eu sunt unul dintre acei puțini.

EMANUEL GAVRILA

EMANUEL GAVRILĂ

Pentru asta risc să fiu catalogat de o majoritate gălăgioasă drept învechit, depășit, retrograd, demodat etc.

Muzica populară nu este altceva decât muzica tradițională ascultată, cantata și dansată de bunicii și străbunicii fiecăruia dintre noi. Până la urmă, consider că fiecare dintre noi are în el cel puțin o rădăcină de țăran.

În plus, că vrem sau nu să recunoaștem, marea majoritate a noastră suntem orășeni la a doua sau a treia generație și bunicii altora încă locuiesc la țară.

Recunosc cu mândrie în fața oricăruia că ascult cu plăcere acest gen muzical, deoarece îl am în sânge; de fiecare dată când aud instrumente muzicale care redau o linie melodică populară, încep să dansez, fără a-mi da seama.

Nu ma deranjează să fiu catalogat învechit că o fac. Sunt dator cu asta bunicilor și străbunicilor mei, poporului și țării în care m-am născut.

Dacă nu ne prețuim noi rădăcinile și tradițiile, cum ne putem aștepta să o facă alții?

Am avut nu demult ocazia să îmbrac câteva piese din portul popular țărănesc. A fost vorba de reînvierea unui obicei bihorean, șezătoare pe Valea Crișului, pus în scenă de doamna profesoară de religie Rodica Maria și doamna profesoară de limba română Maria Chirilă.

Cu pantaloni pe care i-am găsit în lada străbunicului și cu o cămeșe care nu mă mai încape, m-am simțit îmbrăcat în haine de gală.

EMANUEL GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: