PAULA & RALUCA: „Cel mai satisfăcător este să ajuți oamenii”

După cum am promis, revenim cu partea a doua a interviului cu domnul avocat Cristian Ciobriș, invitat al evenimentului Ghibu Talk.

Dacă în prima parte am aflat câteva informații despre profesia de avocat, acum a sosit momentul să vă prezentăm alte detalii din culisele acestei profesii.

Cristian Ciobris, SF-Facebook

Avocat Cristian Ciobris. Sursă foto: Facebook

Câți clienți sau cazuri ai în medie pe lună?                                                         

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Deocamdată, clienți „proprii” am foarte puțini, probabil media este de 1/lună. În schimb, lucrez pentru clienții avocatului definitiv cu care colaborez sau pentru clienții ce mi se repartizează „din oficiu”.

 

Pe ce tipuri de cazuri te axezi mai mult?                                                

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Cam tot ce ține de dreptul civil, începând de la cauze având ca obiect pământuri, divorț, contracte, drept de proprietate etc., dar îmi place destul de mult și dreptul penal.

 

În momentul de față ești avocat stagiar și te afli sub tutela unui avocat definitiv? Dacă da, care consideri că este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la acesta?                                                                                

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Da, sunt sub tutela unui avocat definitiv. Dincolo de cunoștințele profesionale pe care le-am dobândit, am învățat să am mai multă încredere în cunoștințele mele și în viziunea mea.

Asta fiindcă în interacțiunea cu persoanele din scenariul juridic (clienți, colegi avocați, chiar instanță etc.) nimeni nu este mai interesat decât tine de bunul mers al cauzei, chiar clientul oferindu-ți de multe ori, intenționat sau nu, informații eronate.

 

Când ai fost la evenimentul Ghibu Talk ne-ai spus că ai fost și în sala de judecată. Cum a fost prima ta experiență de acest gen? Cum te-ai simțit atunci în comparație cu momentele pe care le trăiești acum?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Prima dată când am fost în calitate de avocat în sala de judecată trebuia să susțin cauza unui client din oficiu, care era deținut în penitenciar. Cauza trebuie să înceapă la 8:30, eu am fost punctual și am ajuns în sală la 8:00 (am zis că măcar la prima cauză să nu întârzii). Îmi amintesc că pe la 8:20 au intrat în sală domnii din escorta penitenciarului împreună cu deținuții care aveau cauze în ziua respectivă, aceștia din urmă fiind toți încătușați.

Imaginea respectivă, însoțită de zdrăngănitul cătușelor, plus sala plină, m-au făcut să am mari emoții. Însă studiasem dosarul, cunoșteam bine cauza, aveam o mică pledoarie încropită, iar această pregătire a contat foarte mult pentru diminuarea și ținerea sub control a emoțiilor. Nu m-am bâlbâit prea tare și cererea clientului a fost admisă.

Emoții am și acum și sper că o să am mereu. În momentul în care nu mai simți acei „fluturi în stomac” atunci când îți aștepți cauza, ești ori un zeu ori începe să nu-ți mai pese, iar eu nu vreau să ajung în niciuna din „stările” astea.

Ceea ce într-adevăr s-a schimbat însă este cauza acestor emoții. Dacă în primele cauze mă gândeam doar că nu vreau să mă fac de râs sau să mă bâlbâi, treptat am început să acord atenție și la ceea ce spun și cum spun. Sper că se înțelege.

 

Care a fost cel mai greu, dar și cel mai frumos moment prin care ai trecut datorită acesteia?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Greu nu mi s-a părut nici un moment anume. Nici nu am pierdut cauze pe care credeam că o să le câștig, nici nu am avut „victorii” în penal care să mă rușineze. Am avut o perioadă de vreo două luni chiar după ce am început activitatea în care lucram inclusiv duminica, probabil că acelea au fost cele mai grele momente.

Cel mai frumos moment a fost acela în care am obținut o soluție de clasare pentru un client de-al meu care era acuzat că a condus fără permis.

 

Care este cea mai interesantă parte a profesiei de avocat?                             

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Pentru mine, faptul că poți să ai o relevanță foarte mare în viețile oamenilor. Practic, fără serviciul prestat de tine, clientul nu poate să își realizeze unele interese legitime.

 

Ce te satisface pe plan moral la această profesie?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Cu siguranță, cel mai satisfăcător este să ajuți oamenii, clienții, mai ales când aceștia și au dreptate. Spre exemplu, am avut o cauză în care casa unei familii fusese vândută la licitație publică pentru un preț infim, oamenii urmau să fie evacuați, nu aveau altă locuință în care să stea, banii primiți pentru casă erau foarte puțini.

În final, am reușit să anulăm întreaga licitație și să redobândim casa familiei. Vă dați seama ce bucurie am simțit atât eu și maestra mea, dar și familia respectivă. E un sentiment care nu își găsește ușor comparație.

 

Care crezi că sunt calitățile necesare unui avocat?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Gândiți-vă că persoana avocatului este punctul de „fricțiune” dintre client, partea adversă, eventual avocatul părții adverse și instanța de judecată. Practic, avocatul trebuie „să jongleze” cât mai abil între toate aceste persoane și, într-un fel sau altul, activitatea sa să corespundă așteptărilor tuturor.

Nu puține sunt situațiile în care clientul insistă să adoptăm o anumită tactică procesuală, care este greșită și trebuie lămurit cu foarte mult tact să renunțe la ea.

În fine, știți și voi, unde sunt trei oameni, sunt patru păreri.

În ordinea importanței, aș spune că un avocat trebuie să fie foarte bine pregătit profesional, să fie un bun psiholog pentru a putea cunoaște oamenii cu care are de-a face, trebuie să aibă mult tact și diplomație, dar desigur și aptitudini oratorice și de persuasiune bine dezvoltate.

 

Reușești să îți împarți timpul între muncă și activitățile preferate? Dacă da, cum faci acest lucru?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: În principiu, da. Încerc să nu mă las să plutesc în „derivă”, respectiv să nu spun „lasă că văd eu”, „mă gândesc mai încolo”, ci să mă constrâng un pic.

Spre exemplu, de aproximativ un an mă duc constant în zilele de luni și miercuri la cursuri de dans, fiindcă la începutul lunii achit costul acestora și, după ce mă văd cu banii luați, nu mai stau să negociez cu mine însumi dacă mă duc sau nu.

Pe scurt, secretul este să vă integrați voi în mod voit activitățile preferate în program. Dacă vă place fotbalul, anunțați-vă cu o zi înainte că o să mergeți; dacă vă place să citiți, cumpărați-vă cartea preferată și faceți o plimbare până la bibliotecă.

 

Care este sfatul tău pentru personale care doresc să urmeze facultatea de drept și să practice meseria de avocat?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Nu știu dacă am neapărat un sfat în acest sens, fiindcă și eu sunt la început și de abia încep să cunosc cu adevărat această profesie.

Pentru cei care se gândesc la o eventuală carieră în domeniu, pot să le spun că e o profesie care are mult mai multe suișuri și coborâșuri decât marea majoritate a celorlalte profesii/meserii. Este imprevizibilă, poate fi un adevărat roller coaster sentimental, poate astăzi ești în extaz fiindcă ai câștigat o cauză, iar mâine se pronunță o soluție defavorabilă ție și treci la agonie. Poate presupune o mare doză de frustrare, mai ales până când înveți să îți controlezi sentimentele.

Sunt luni în care ai cinci clienți noi și ești supraîncărcat de muncă, dar sigur ai un câștig foarte bun, iar în alte luni nu te sună nimeni și trebuie să drămuiești câștigurile anterioare. Deci să nu vă așteptați la echilibru și stabilitate.

Interacțiunea constantă cu alte persoane este de asemenea „musai”.

„Citiți,

documentați-vă,

experimentați

în domeniile

care vă pasionează.”

Avocat CIOBRIS, Psih PĂȘCUȚ, Actor BALINT(1)

Invitați la Ghibu Talk – psih. Alin Pascut, Richard Balint, actor, și av. Cristian Ciobris

Ai dori să le transmiți elevilor din școala noastră un mesaj?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: În primul rând, vă felicit pentru alegerea Liceului… pardon, Colegiului Național Onisifor Ghibu ca locul în care să urmați cursurile școlare și totodată vă mulțumesc pentru interesul pe care îl arătați pentru mine.

Lucrul pe care vreau să-l înțelegeți este importanța modului în care vă utilizați timpul acum. Încercați să vă perfecționați cât mai mult acum. Citiți, documentați-vă, experimentați în domeniile care vă pasionează. Poate că unii dintre voi vreți să faceți mai mult sport, să învățați programare, să vă documentați despre nutriție, artă, mașini, iubire, seducție, persuasiune, psihologie, logică, filosofie, argumentare, eficiență, tehnici de învățare/memorare, mergeți la cursuri de mecanică, croitorie, gătit, bungee jumping, absolut orice vreți. Poate descoperiți o pasiune despre care nu știați că o aveți sau, în cel mai rău caz, vă formați niște aptitudini pentru care o să vă mulțumiți vouă înșivă în viitor.

Jordan Peterson, un psiholog canadian, spunea că timpul lui valorează bani, el este plătit cu 30 dolari pe oră. Faptul că voi nu sunteți plătiți acum pentru modul în care vă utilizați timpul nu înseamnă că timpul vostru nu este valoros.

Mai mult decât atât: timpul vostru are potențialul să valoreze în viitor 1.000 de dolari/oră, dar lucrul acesta este influențat de cum vă petreceți timpul acum.

Așa că încercați să conștientizați lucrul acesta, poate chiar puneți un preț/oră pe timpul vostru, iar când sunteți tentați să nu vă utilizați corespunzător timpul, considerați că pierdeți acei bani.

Îi mulțumim domnului avocat pentru timpul acordat și modul în care ne-a răspuns. Dacă aveți alte întrebări sau curiozități despre această profesie, nu ezitați să ni le trimiteți.

au consemnat PAULA SZABO și RALUCA VERDEȘ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: