V-ați întrebat vreodată cum funcționează sistemul școlar din alte țări ale Europei?

ANTONIA GHEMIȘ
În acest material aș vrea să vă prezint învățământul nemțesc, întrucât am avut ocazia să îl experimentez pe cont propriu, în cei șapte ani în care am stat în Germania.
Am locuit in Bavaria, regiune in care se considera ca scoala este la cel mai dificil nivel din Germania. Mi-a fost greu la inceput sa ma adaptez, deoarece nu cunosteam deloc limba germana. În primul an scolar petrecut acolo, profesorii au decis sa ma trimita in timpul orelor la un curs in care invatam limba germana, alaturi de multi alti elevi veniti din alte tari.
Mi s-a parut foarte ciudat ca notele erau de la 1 la 6, nota 1 fiind cea mai bună, iar 6 cea mai slabă. Abia după aproximativ un an pot spune ca am inceput sa ma descurc bine cu limba germană.
La sfarsitul clasei a IV-a a trebuit sa aleg o scoala la care doream sa merg mai departe. In clasele 1-IV toti elevii merg la aceeasi scoala, iar din clasa a V-a sunt impartiti pe nivele.
Exista trei tipuri de scoli: cea mai buna (Gimnaziul), cea medie (Realschule) si cea mai slab cotată, unde se preda cel mai putin (Mittelschule).
Eu am fost elevă la Maria Ward Realschule din Mindelheim, o școală de fete. Orele incepeau la 8:00 dimineata si se terminau la 12:45. Aveam o singura pauza de 15 minute, de la 10:00 la 10:15.
In clasa a V-a aveam doar materii ușoare, precum germana, matematica, engleza sau geografia. In clasa a VI-a am inceput sa fac istorie. In clasa a VII-a a trebuit sa imi aleg profilul la care voiam sa merg mai departe. Am avut de ales între profilul matematica, desen, contabilitate și franceza.
Fără să stau mult pe gânduri, am ales franceza.

O teză la fizică din 2017, unde am reușit să obțin nota 1, echivalentul notei 10 de la noi. Sursă foto: arhiva personală Antonia Ghemiș
În clasa a VIII-a fizica a fost adăugată în orar, în a IX-a chimia, iar în clasa a X-a aveam o materie unde vorbeam strict despre politică. În afara de acestea, mai faceam biologie, sport, religie și informatică.
La sfarsitul clasei a X-a a trebuit sa dau patru examene, pentru absolvirea școlii. Am dat atât probe scrise, la germană, matematică, engleză și franceză, cât și probe orale, la ultimele două materii menționate.
Am fost, cum ați aflat și din titlu, o elevă de nota 1 – altfel spus, echivalentul notei 10 de la noi.
Materiile mele favorite au fost și vor rămâne mereu engleza și franceza.
Comparativ cu sistemul de învățământ din România, școala din Germania este floare la ureche. Profesorii sunt foarte atenți ca nu cumva să streseze copilul, prin a-l pune să învețe prea mult. Dădeam extemporale și teze, la fel ca în România, și la anumite materii eram ascultați din lecția de zi.

Alături de fostele colege și profesoare, în excursie la Roma. Sursă foto: arhiva personală Antonia Ghemiș
Un aspect care diferă total față de sistemul din România este vacanța. Școala incepea in 15 septembrie. In octombrie aveam o săptămână vacanță de toamna. În decembrie urmau doua săptămâni vacanță de iarna. In februarie aveam din nou o săptămână liber. De Paște aveam doua săptămâni vacanță, la fel si de Rusalii.
Mergeam la scoala pana la sfarsitul lui iulie, 1 august fiind prima zi din vacanta de vara, care era foarte scurta, comparativ cu cea de la noi.
Ma bucur ca am avut sansa de a petrece sapte ani in Germania si de a fi fost eleva acolo.
În opinia mea, sistemul lor de învățământ este mai bun decât cel din țara noastra, deoarece se pune accentul pe dezvoltarea elevilor, fără a-i stresa cu nenumărate teme sau pagini de memorat.
Mi-ar plăcea ca în viitor această idee să fie preluată și de Ministerul Educației din România.
ANTONIA GHEMIȘ