„Calea către succes constă într-un vis şi o ambiţie’”

Pentru un vorbitor nativ de limba română, cele mai grele limbi străine sunt cele asiatice, fiindcă diferă total ca structură şi fonetică de limbile romanice, europene, spun specialiştii.

Limbile asiatice prezintă câteva caracteristici pe care nu le regăsim deloc în limbile europene, cum ar fi tonalitatea. Asta înseamnă că tonul creează diferenţe gramaticale şi lexicale, pe când în limbile europene nu se fac distincţii prin intermediul tonului.

Cristina Szabo

CRISTINA SZABO. Sursă foto: arhivă personală

Poate unii dintre voi nu ştiaţi până acum faptul că printre elevii liceului nostru se numără şi o tânără pasionată atât de limbile străine, cât şi de Asia. Ei bine, este vorba de Cristina Szabo, elevă în clasa a-XI-a D.

Vă veţi întreba cum a început totul. Iniţial Cristina văzuse mai multe filme asiatice, iar o dată cu ele începuse să prindă drag de vestimentaţia tradiţională asiatică. După un timp a început să dezvolte o pasiune faţă de limbile asiatice.

Gândindu-se că atât limba coreeană, limba chineză, cât şi limba japoneză sunt deosebite prin alfabetul lor, Cristina nu a stat prea mult pe gânduri şi a început să le studieze. În primă fază a început să facă diferenţa dintre ele: caractere diferite, pronunţie diferită, culturi diferite.

Cristina a început să înveţe cele trei limbi asiatice, poate din cauză că sunau altfel. A învăţat puţină chineză, iar mai apoi s-a axat pe coreeană. În prezent Cristina ia lecţii de japoneză şi învaţă coreeana şi chineza individual.

Înainte să descopere tainele limbii coreene, Cristina avea alte idealuri. Îşi dorea să ducă o viaţă normală. Acum idealul ei este să înveţe limba chineză, coreeană şi japoneză şi, probabil, să ajungă translator sau cel puţin scriitoare. Dorinţa ei este să se stabilească în Coreea şi să descopere tainele tradiţiilor asiatice.

Cristina crede că a deprins această pasiune pentru Asia din cauză că mama ei obişnuia să urmărească seriale care au captivat-o şi pe ea. Ca orice părinţi, au susţinut-o şi o vor susţine în continuare, chiar dacă asta înseamnă să plece la sute de kilometri depărtare faţă de ei.

Ea îi îndeamnă pe tinerii care vor să încerce ceva nou, însă le este teamă de ce vor spune cei din jur, să nu asculte de ce spun oamenii.

Calea către succes constă într-un vis şi o ambiţie care îţi vor pune lumea la picioare.

Secretul este să îţi dezvolţi punctele forte şi să le accepţi, poate chiar retuşându-le, pe cele slabe.

MARIA PAŞCALĂU

pascalau.maria99@gmail.com

MARIA PASCALAU

MARIA PAŞCALĂU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: