„Nu vă lăsați pradă simplificărilor și scenariilor”

Universitățile au devenit în anii din urmă organizațiile fundamentale ale modernității. Despre universităţi şi felul cum s-au dezvoltat se vorbeşte şi în cartea Despre fertilitatea erorilor, lansată de domnul prof. universitar dr. Robert D. Reisz, în colaborare cu Editura Trei.

carte01

Sursă foto: Angi Marcu Facebook

În cele ce urmează, vă vom prezenta declaraţia domnului profesor în legătură cu această carte, care a fost lansată ieri şi la Oradea.

Despre fertilitatea erorilor este o carte despre universităţi. Domnia-sa a vrut să scrie o carte care este și plăcută de citit și din care se pot afla multe despre felul cum arată la ora actuală universitățile din diferite locuri din lume. A încercat să scrie despre modele organizaționale, adică felurile diferite cum arată organizațiile-universitate. A căutat să vadă de unde vin modelele organizaționale și cum au fost ele preluate în diferite locuri.

Ce l-a intrigat este că aceste imitații de modele au dus adesea la organizații extrem de diferite de sursele lor declarate. De aici ideea că s-ar putea să fie erori in preluarea modelelor, erori care s-au dovedit însă adesea fertile. Nu întotdeuna, dar adesea.

Domnul prof. univ. dr. Reisz scrie despre universități de multă vreme. În cazul acesta particular, inspirația a pornit de la observația – nu numai a dânsului – cum că modelul Bologna care s-a răspândit în Europa și în jurul ei în ultimele două decenii a dus la transformări foarte diferite în diferite țări. De aici ideea că același model poate justifica organizații extrem de diferite, imitațiile sunt mai mult inovații decât cópii.

Fiind întrebat care este cel mai dificil lucru în a scrie o carte, domnia-sa ne-a mărturisit că dificultăţile nu sunt aceleaşi pentru toţi cei care scriu. Cărțile cele mai bune ale dânsului sunt cele pe care le-a scris cu poftă, cu un fel de elan, o nevoie de a împărtăși. Cel mai dificil este să îşi mențină acest elan. Dacă îşi pierde ritmul de scris, textul nu mai curge așa bine, devine mai greu de citit și cartea își pierde atractivitatea.

Domnia-sa crede că învățământul superior românesc are și părți bune, și părți rele. Este calitativ acolo unde îi este locul, adică cam la nivelul pe care îl are și PIB-ul per capita al României în lume. Adică nu e nici prea rău, nici prea bun, pe undeva pe la coada Europei, dar totuși în Europa. Așa cum speră ca și bunăstarea României să crească, speră să crească și calitatea educației de la noi.

Mesajul domniei sale pentru cititorii acestei cărţi este următorul: Nu vă lăsați pradă simplificărilor și scenariilor. Dacă ați găsit cauza ultimă a unui fapt social, puteți fi sigur că ați greșit. Orice fapt are multe cauze. Suntem prinși în complexe rețele de cauzalități. Tot așa nici simpla imitație nu e posibilă, și nici inovația pură nu există. Cu toate acestea, progresul e posibil, modernizarea are sens. Merită să privim către modele de succes din alte părți, dar trebuie să fim conștienți că implementarea lor la noi implică multă muncă și ingeniozitate, iar rezultatul imitației nu va fi niciodată o copie fidelă a modelului.”

carte02

Sursă foto: Facebook La Două Bufniţe

Robert D. Reisz este profesor și conducător de doctorate în științe politice la Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat la International Center for Higher Education and Research, Kassel (Germania), la Hungarian Institute for Education Research, Budapesta şi la Institute for Higher Education Research, Wittenberg (Germania). Cele mai recente volume ale dânsului sunt Carte de statistică. Rețete încercate (Tritonic, 2017) și Eseuri despre universități și alte teme (Institutul European, 2017).

MARIA PAŞCALĂU

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: