BAIDUC & BĂRCAN: Violența verbală și efectele ei asupra unei femei

Luând în considerare toate evenimentele care sunt prezentate la TV, ca și în mediul online, certurile agresive verbale, am vrut ca în acest material să surprindem efectele violenței asupra lumii în care trăim, dar mai ales asupra femeii, deoarece de cele mai multe ori femeile sunt cele care sunt victimele acestor agresiuni.

psih

Psih. ROSANA STAN

„Dincolo de violența fizică, există nenumărate cazuri când victimele sunt abuzate psihologic, ne spune doamna psiholog Rosana Stan. Cum se simte și ce gândește o femeie când nu e lovită, dar e maltratată psihic?

Violența psihologică înseamnă terorizarea acumulată prin diverse acțiuni psihologice. În România, avem tradiția certurilor, țipete și avem o «regulă» care funcționează în termenii «ce spunem la ceartă nu se pune», adică nu se ia în serios ce spunem când suntem supărați, aspect care creează o ambiguitate la fel de mare ca cea din cauza «glumelor».

Dacă un bărbat admonestează o femeie, care se supără, după care el pretinde că a glumit și se supără tot el, pentru că ea nu știe de glumă, el o va face isterică sau nebună sau «dusă cu capul».

Orice persoană, în aceste cazuri, ar deveni încurcată în mesaje şi nu ar mai ști ce să înțeleagă – femeia devine un pic nesigură și începe chiar ea să se îndoiască de sine, hotărând în mintea ei că nu s-a implicat destul. Şi pentru că orice minte se sperie de nebunie, trimiterile lui la faptul că «ea e nebună» o fac să evite implicarea în discuţie, ca să clarifice lucrurile.

Fiindcă nesiguranța se instalează în centrul psihicului, femeia este ținută acolo, în spațiul de relaţie.

O femeie certată, ridiculizată, ameninţată că e nebună și rea, ruptă de prieteni şi rude, va face mii de scenarii în minte, care, în sine, o obosesc. Renunțarea la liberate, renunțarea la un plan de scăpare, este un izvor de depresie și de adâncire în amărăciune.”

Așa că, înainte de a spune ceva care poate fi jignitor la adresa unei femei, gândiți-vă de două ori înainte, deoarece odată ce ai spus ceva, nu poți să retragi ce ai spus.

E ca și când bați un cui în lemn: poți scoate cuiul, dar rămâne o gaură permanent în acel loc.

SONIA BAIDUC, BIANCA BĂRCAN

sonia

BIANCA BĂRCAN şi SONIA BAIDUC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: