MARIA PAŞCALĂU: Crăciunul la sârbii din Banat. Plus VIDEO

La data de 6 ianuarie a fiecărui an, etnicii sârbi din zona Banatului sărbătoresc Badnji dan-ul sau Ajunul Crăciunului. Dacă sunteţi curioşi de modul în care se desfăşoară Badnji dan-ul, vă invit să lecturaţi următorul material.

Pregătirile dinaintea Crăciunului încep încă de la răsăritul soarelui, când bărbaţii merg în pădure însoţiţi de copii, numai băieţi, pentru a tăia badnjak-ul. Badnjak-ul este de obicei un cer tânăr, dar în caz că nu se găseşte o astfel de specie, este înlocuit cu un gorun.

În acest timp, femeile rămân acasă cu fetele şi fac un aluat dospit, de post, din care modelează mai apoi un colac, o turtă mai mare numită zdravlje, o vie, o grădină de legume, o pasăre domestică şi alte animale domestic, în funcţie de ce posedă familia respectivă.

Partea feminină din familie împleteşte codiţele, iar partea bărbătească modelează buzdugane, o turtiţă pentru un vizitator neinvitat, care ajunge din întâmplare în acea casă.

După ce termină de făcut zakoni, femeile pregătesc cina, care va fi de post şi compusă din supă de tăiţei cu legume şi bulion, sarmale de post, fasole scăzută ca fel principal, servită cu o salată, în loc de pâine se serveşte zakoni, iar la desert se serveşte dulesnita (plăcintă cu dovleac şi scorţişoară).

Seara, la căderea nopţii, gazda casei pune badnjak-ul pe foc, apoi aduce în casă un sac plin cu paie, pregătit la lumina zilei, pe care îl ţin sub braţ. E urmat în şir descrescător de copiii din casă, imitând cotcodăcitul găinilor cu Cvot, cvot, cvot!, copiii care urmează piuind Pila-gusa, pila-gusa!

Gazda împrăştie paiele prin toată casa, la urmă duce câte un smoc de paie în coteţ şi în grajd cu scopul de a prospera. După ce paiele au fost întinse, sacul se pune pe podea, iar pe el se aşează bucatele de post gătite mai devreme. Mai apoi familia se aşează pe paie şi serveşte cina.

În ziua de Ajun, la căderea nopţii, copiii pleacă la colindat prin sat, la ferestrele oamenilor, cei mici recitând un colind, iar ceva mai târziu tineretul adunat în grupuri de câte 10-15 persoane fac urări specifice acestei mari sărbători.

Crăciunul se sărbătoreşte timp de trei zile, începând cu data de 7 ianuarie. Înainte de servirea prânzului se pregăteşte o pogace din făină de grâu sau mălai, în care se introduce o monedă în aluatul necopt. După coacere, pogacea este unsă cu miere, apoi este ruptă în atâtea bucăţi câţi membri are familia. Din această pogace se mai rupeîn plus o bucată pentru păsările din curte şi una pentru eventualul oaspete din acea zi. Pogacea se serveşte cu o bucată de cârnaţ de casă, înainte de prânz.

În cele trei zile, prânzul este foarte bogat şi constă în: supă de pui, carne de pui fiartă din supă cu sos de bullion şi cartofi fierţi, sarmale, friptură şi desert. În a treia zi  de Crăciun se adună paiele împrăştiate prin casă şi suntduse la vie, pentru a rodi mai bine în acel an, iar tineretul face o plimbare cu caii prin satele vecine.

MARIA PAŞCALĂU

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: