CLAUDIA GAVRILAŞ: Maestru în fruit carving

El este Elisei David, un tânăr sculptor în vârstă de 22 de ani, care nu foloseşte însă materiale tradiţionale – bronz, piatră, lemn, ci fructe. Arta acestuia se situează undeva la frontiera dintre sculptură şi arta culinară.

eli01

Autor fruit carving: Elisei David

Pasiunea pentru fruit carving a izvorat acum cinci ani, când Elisei a văzut o masă cu fructe taiate si pur si simplu s-a indragostit de acest fenomen.

Nu a urmat un curs anume in ceea ce priveste sculptarea fructelor, tot ceea ce realizeaza este pur talent, pe care si l-a perfectionat in urma practicii, sculptand de cinci ani de zile.

A dorit sa-si perfectioneze priceperea legata de fantana de ciocolata, asa că a urmat cursuri la Chocolate Academy din Milano si la Chocolate Workshop din Bruxelles, Belgia. Urmează sa mearga la un alt curs in noiembrie in Emiratele Arabe, pentru ciocolata de lux pentru fantana de ciocolata.

 

Pentru cei care nu ştiu,

fântâna de ciocolată

e o componentă importantă

din organizarea

unui eveniment modern,

care constă într-o instalaţie

ce pune în mişcare ciocolată lichidă.

 

Cursurile şi le asigură din propriii banuti, nefiind sponsorizat de cineva.

La inceput, oamenii nu-i dadeau prea multe sanse. „Piata nu era educata in asa fel incat invitatii sa fie receptivi la bufetul de fructe si fantana de ciocolata, dar ei nu stiau ca de fapt imi dadeau mai multa putere cu ceea ce imi spuneau ei negative. Li se parea ciudat sa auda de bufet de fructe sau fantana de ciocolata”, ne marturiseste Elisei.

Elisei a participat la diferite nunti, a diferite etnii; la cele de romi a ramas surprins cat de educati si de amuzanti sunt, iar pe cele mozaice le descrie ca fiind „evenimente superbe si exclusive”, ne spune tanarul artist.

Interviatul a lucrat si in alte domenii. Cand avea 16 ani, isi dorea sa devina ospătar, vis pe care si l-a indeplinit, lucrand la un restaurant un an si jumatate, axandu-se mai apoi pe pasiunea sa.

Echipa Elisei David Artist este formata din patru persoane, „baza” fiind Diana David si Florina Tarnauceanu. „Sunt foarte mândru de ele. De fapt, pot spune ca ele fac 90% din munca unui bufet cu fructe”, ne spune Elisei.

Realizarea unui pepene sculptat dureaza undeva la 30 de minute pentru modele mai simple, ajungand chiar si la trei ore pentru modele mai complexe.

A avut diferite cereri de pepeni poleiti cu aur, portrete in pepene si alte figurine.

Sculptorul de fructe ne spune ca cele mai multe solicitari pentru astfel de bufeturi sunt in partea Bucovinei, dar si la diferite evenimente din tara, cum ar fi Bucuresti, Oradea si Cluj.

elisei david

ELISEI DAVID

Intrebat unde se vede peste cinci ani, Elisei ne spune: „Ma vad cu o echipa de oameni fantastici. Ma vad umbland la evenimente in toata lumea, avand deja cereri in Israel, Florida si Ucraina. Si pe langa aceasta, ma vad cu o sotie si o familie frumoasa”.

Cei care l-au sustinut pe Elisei sunt parintii si prietenii lui.

Elisei va realiza un curs online in limba engleza, disponibil oriunde in lume, un program in derulare, unde va invata oamenii sa sculpteze, care va fi realizat pana la jumatatea anului viitor.

„Cred ca daca as avea orice pe lumea aceasta, tot nu as puteasa ma las de carving-ul in fructe.”

Elisei a avut si momente de cumpana, cand a vrut sa renunte, dar nu a putut. „Aceasta pasiune si-a pus amprenta asupra mea asa incat nu pot trai fara ea. Uimindu-ma de ceea ce pot face, am zis ca nu trebuie sa ma las, ca sa pot merge mai departe. Sunt foarte importante persoanele cu care te inconjori. Se spune ca suntem media celor cinci persoane cele mai apropiate din viata noastra. Eu aleg in continuare sa ma inconjor de oameni de calitate, cu viziune si talentate, iar cu aceasta mi-am facut prieteni din toata tara care dobandesc aceste calitati”, ne spune Elisei David.

 

In ceea ce priveste pretul unui astfel de bufet, e in functie de numarul de persoane si pachet. De exemplu, un pepene poleit cu aur de 24 k (se ofera certificat) costa 700 de lei. Se ajunge la 5.700 de lei cu patru fantani de ciocolata (inclusiv ciocolata speciala), plus fructe incluse, suporturi, frigarui din fructe, doi palmieri-ananas, manopera fructe, patru sculpturi in pepene (de la portret in pepene pana la modele florale).

Cu siguranta, Elisei David va ajunge un nume recunoscut la nivel national si international!

Cei care vor să-l contacteze sau să-i admire munca şi arta o pot face accesând pagina de Facebook ELISEIDAVIDARTIST

CLAUDIA GAVRILAŞ gavrilasclaudia22@gmail.com

CLAUDIA GAVRILAS

CLAUDIA GAVRILAŞ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: