MARIA PAŞCALĂU: Reţeta unui cântăreţ de renume

Aşteptarea a luat sfârşit! În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva aspecte legate de cariera înfloritoare a maestrului Joan Tudoran.

image001

JOAN TUDORAN (Sursă foto: arhiva personală)

Este un mare adept al muzicii populare româneşti, deoarece consideră că este o muzică aranjată şi complexă. Maestrul Joan Tudoran este de părere că reţeta unui cântăreţ de renume al României constă în aranjamentul şi sunetul muzical autentic.

Fiecare gen muzical îşi are propria lui dezvoltare. Spre exemplu, muzica rock se cânta mai demult cu ajutorul unui microfon, al unei chitări şi al unei tobe. Treptat – treptat, muzica rock a devenit muzică electronică, însă s-au păstrat melismele şi stilul aparte (melisma este un termen muzical ce desemnează un grup de sunete alăturate unui sunet principal, reunite pe o singură silabă – n.red.).

Jazz-ul reprezintă un gen de muzică fără reguli, faţă de muzica de petrecere sau cea populară. Poate spune că este genul muzical al maeştrilor cu decenii de experienţă în domeniul muzical.

Aducând în discuţie muzica şi cultura sârbească, Joan Tudoran ne-a mărturisit că muzica popularăeste o muzică plăcută, iar cultura sârbească este puţin mai modernizată faţă de cultura românească. După părerea lui, muzica poate fi concepută ca fiind începutul unui popor sau stilul de viaţă al unui popor.

image002

Joan Tudoran alături de soţia lui şi de Maria Didraga Band (Sursă foto: arhiva personală Joan Tudoran)

Printre noile creaţii ale maestrului Joan Tudoran se numără două duete de excepţie. Duetele se intitulează Fără tine n-aş fi eu şi Tot ce n-a fost pentru mine. Primul duet este interpretat de Maria Didraga împreună cu Nicu Novac, iar cel de-al doilea tot de Maria Didraga, însă alături de Vasile Conea.

Cele două melodii aparţin melosului popular, stilul de interpretare fiind unul popular, iar tema textului este una simplă, inspirată din trăiri proprii.

Joan Tudoran se declară un om fericit şi norocos, pe toate planurile. Pe plan profesional se bucură numai de succese, iar pe plan personal se simte binecuvântat alături de soţia lui, Maria Didraga, şi de fiul lor, Cezar Ioan.

Pe această cale ţinem să îi mulţumim maestrului Joan Tudoran pentru acordarea acestui interviu şi să îi dorim mult succes pe mai departe.

Pe Joan Tudoran îl puteţi găsi pe pagina oficială de Facebook.

MARIA PAŞCALĂU

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: