RAREŞ ERDELI: Lazuri Climbing Fest

Festivalul de căţărat de la Roşia s-a petrecut în perioada 1-3 iunie. Acesta a fost primul festival de escaladă organizat vreodată în zona respectivă.

ESC01

Sursă foto: galeria foto a evenimentului Lazuri Climbing Fest 2018

La acest festival, organizatorii au fost cei de la Crux Oradea, Clubul de Speologie Cristal Oradea, Agentia de Managment al Destinatiei Bihor (AMD) si Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD).

Intentia de a organiza acest festival a aparut inca de anul trecut din toamna, antrenorul de escalada de la clubul Crux Oradea fiind motorul principal al dezvoltarii acestiu eveniment de mare amploare, la care au participat aproximativ 300 de oameni, atat sportivi de performanta din aceasta bransa, cat si admiratori.

Participantii au fost majoritatea din Romania, acestia venind din toate colturile tarii: Cluj, Brasov, Baia Mare, Timisoara,Ploiesti, Bucuresti, Medias, Miercurea Ciuc etc. Au fost si oameni de peste hotare, din tari precum Franta, Germania, Austria, Ungaria, Slovacia.

Traseele au fost batute in asa masura incat sa fie abordabile pentru orice catarator. Acestea incepeau de la gradul de dificultate 5+ si ajungeau  pana la 10+ pentru cei mai experimentati. Printre aceste trasee erau si unele care atingeau inaltimi de 30-40 de metri, intrucat stanca permitea.

ESC02

Zona este mai salbatica, nefiind atat de cunoscuta prea multi cataratori, de unde si initiativa pentru a deschide orizonturile oamenilor.

Pe langa alti mari cataratori precum Tudor Costea, Marta Palii, Cristi Chereches, Catalin Fratila, Elena Costea, Bogdan Rus, a venit si Horia Colibasanu, primul roman care a ajuns pe varfurile K2, Manaslu, Dhauligiri si Annapurna.

Eu unul nu am mai reusit sa ajung acest festival, despre care sunt convins ca a fost excelent, dar sunt de parere ca toti oamenii care au fost acolo au ramas surprinsi impresionati de frumusetea stancii si de fauna si flora inconjuratoare.

Festivale de genul au mai fost atât anul trecut (OSOI Climbing Fest), cat si anul acesta (Rico Climbing Open) si va pot asigura ca vor mai fi.

RAREŞ ERDELI rareserdeli@yahoo.com

RARES ERDELI

RAREŞ ERDELI

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: