ALEXA SZIME & MARIA STEPAN: O oră de română altfel

În cursul zilei de 25 mai, câțiva elevi din clasa a lX-a A au organizat un proiect-surpriză pentru ora de română, o scenetă pe baza romanelor Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război și Maitreyi.

tea02

Sursă foto: arhiva clasei IX-a A

Ei fac română cu dirigintele lor, domnul Alexandru Popoviciu, care a și acceptat să ne spună părerea lui despre idea elevilor săi: „A fost o surpriză foarte frumoasă, nu m-am așteptat și în prima fază am crezut că elevii mei s-au interesat de cineva de la Teatrul de Păpuși.

Totul a fost foarte coerent, elevii au talent. Sceneta a fost foarte bine gândită și dusă cu bine la sfârsit. Îmi plac ideile spontane ale elevilor mei, în care nu mă implic, care vin de la ei, lucrează cu tot dragul, sunt o echipă foarte unită și eficientă. Ce îşi pun în cap, cu resurse minime, aia fac. Normal că au fost recompensați; fiecare a luat maximul de apreciere. Impecabil!”

Participanții scenetei au fost: Teodora Bot, Diana Ciocic, Oana Vaida, Cătalin Călinescu și Darius Iova.

Oana Vaida, una dintre participante, ne spune: „Nouă mereu ne-a făcut o placere să creem proiecte interactive. Mereu am avut un timp excelent împreună în timp ce zămisleam idei diverse, scenete si machete. De dragul acelei stări sufletești ce ne-o oferă pregatirea proiectelor, ne-am gândit să mai facem unul, surpriză. Nu a fost greu de conceput proiectul, căci ideile au venit vorbind. În marea majoritate, am discutat în pauze ce am putea face, urmând să ne organizăm în afara școlii pentru a pune în practică aceste idei. Partea cea mai grea a fost să ținem totul în taină. Proiectul s-a bazat pe romanul subiectiv, mai exact pe dezvoltarea personajelor din Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu și din Maitreyi de Mircea Eliade. Astfel am creat o machetă unde au fost reprezentați Ștefan Gheorghidiu și Maitreyi, care au trecut prin mai multe etape ce au fost explicate de noi, pe înțelesul tuturor, sperăm. Pentru a sublinia și mai tare scopul proiectului, am realizat și două scurte filmulețe în care au fost reprezentate momente importante pentru dezvoltarea fiecărui personaj.

tea01

Sursă foto: arhiva clasei IX-a A

Colegii s-au amuzat foarte tare pe baza filmulețelor și au afirmat că le-au plăcut cu desăvârșire întregul proiect. Domnul diriginte a rămas plăcut surprins. Noi ne-am declarat mulțumiți: am făcut clasa să zâmbească puțin, am adus puțin entuziasm în inimă profesorului, ne-am simțit excelent în timpul pregătirilor proiectului și am reușit să creăm o oră de română altfel, dar și interactivă și interesantă în același timp”.

Și Diana Ciocic ne-a spus părerea ei despre această scenetă-surpriză: „Proiectul la română mi s-a părut o oportunitate de a ne pune mintea în funcțiune, de a găsi noi metode de livrare a unor informații, dar și de a petrece timp împreună cu coechipierii.

Cred că prietenia dintre noi a favorizat creativitatea și libertatea gândirii noastre, de multe ori fiind nevoiți să improvizăm din lipsa de materiale, dar acest lucru aducându-ne totodată un plus de originalitate. Atât scenetele, cât și macheta sunt niște reinterpretari, fiecare participând cu o nota personală.”

MARIA STEPAN, ALEXA SZIME

alexa maria

ALEXA SZIME şi MARIA STEPAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: