ADRIANA ŞTIUBE: Lecția multimedia de istorie, marca AGERPRES

Miercuri, 30 mai 2018, sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu a devenit, timp de o oră şi jumătate, sală de cinema. O echipă AGERPRES – compusă din Marilena Stănescu, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan – a adus în școala noastră, pentru proiecție, documentarul Marea Unire – România la 100 de ani.

Cu o zi înainte, documentarul a fost proiectat la Cinema Palace, pentru publicul larg.

După cum unii știți deja, în sala festivă au fost prezente mai multe clase, care au urmărit cu interes acest documentar, elevii având parte de o lecție de istorie mult mai interesantă decât una de rutină.

 

În viziunea autorilor

MARILENA STĂNESCU: „Pentru noi, filmul documentar Marea Unire – România, la 100 de ani a însemnat foarte multă muncă, provocare dar şi testarea unor limite. Marea bucurie acum este întâlnirea cu oamenii care văd acest film, publicul. Iar ideea de a aduce o astfel de producţie într-un liceu, în mijlocul tinerilor e o altă provocare, poate chiar mai mare. Nu am gândit acest film pentru o anumită vârstă sau pentru un public ţintă. Fiecare va simţi momentele din film diferit, în felul său unic, raportat la experienţa de viaţă, cunoştinţe, dar mai ales la deschiderea pe care o are în faţa unui subiect deloc uşor. Întâlnirea cu liceeni de la Onisifor Ghibu a fost o descoperire extraordinară, a unor tineri care formează o generaţie nouă, deloc lipsită de curaj sau de iniţiativă. Sunt nişte adulţi în devenire smart, care ştiu unde trăiesc şi mai ales cum vor să trăiască, cu răspunsuri la întrebări mai grele sau mai uşoare. Şi mai au ceva… creativitate, multă creativitate în modul în care se construiesc ei pe ei. Vor face o lume frumoasă, complicată dar frumoasă”. Marilena Stănescu, jurnalist AGERPRES, este unul dintre realizatori.

SERGIU OLTEANU: „Munca în echipă este principalul element al acestui proiect. Nu e nici uşor, dar nici imposibil să faci asta într-o producţie de asemenea anvergură. Ne-am focusat pe detalii în acest film, pe imagini şi fotografii care nu au fost date publicului larg până acum, dar şi pe oameni reali, care ne-au povestit întâmplări reale din viaţa lor. Speranţa noastră e că şi adolescenţii pot să urmărească un astfel de film documentar, care poate să le stârnească întrebări, curiozităţi şi, de ce nu, o formă de meditaţie la ce vor şi cum vor să fie mai departe”. Sergiu Olteanu se numără şi el printre realizatorii documentarului.

ANDREI CÂRLAN: „Una e să filmezi, una e să stai câteva luni bune în cabina de montaj, unde pui cap la cap elementele filmului, dar cu totul altceva e să vezi pe feţele oamenilor ce au înţeles ei din acest film. Pentru mine nu e o înşiruire de întâmplări istorice, ci o formă de descoperire a  ceea ce înseamnă istoria ta ca om, despre locul de unde provii şi mai ales despre oamenii din care te tragi, atunci când vorbim despre un conştient colectiv”. Andrei Cârlan a semnat o parte din imaginea filmului, dar şi grafica şi montajul acestuia.

agerpres

Subsemnata, alături de echipa AGERPRES – Marilena Stănescu, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES:Marea Unire – România, la 100 de ani nu este o lecţie seacă de istorie, ci un film documentar bazat pe oameni şi mărturiile acestora. Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul pe parcursul celor 80 de minute, transformate într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia. Documentarul prezintă atât momentul Marii Uniri, pus în contextul internaţional, dar evaluat şi de fiecare individ care are legătură cu ce s-a întâmplat în 1918. România, la 100 de ani, înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiilor lor şi deportaţi. Finalul, deschis, invită la meditaţie, prin dorinţele exprimate de românii din Basarabia şi Bucovina de Nord despre ce mai pot aştepta din partea României”.

 

Cu sprijinul SLI Bihor

Filmul a fost adus la Ghibu cu sprijinul Sindicatului Liber din Învățământ Bihor. Vicepreședintele acestuia, prof. Radu Hora, prieten consacrat al liceului nostru, a fost și domnia-sa de faţă pe durata proiecţiei din sala festivă.

radu01

Prof. Radu Hora este vicepreşedintele SLI Bihor şi vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii, la nivel naţional

După vizionare, prof. Hora ne-a dat următoarea declaraţie: „Rolul sindicatului nostru este acela de a fi aproape de oameni. Suntem cadre didactice, iar în atenţia noastră se vor afla mereu elevii, copiii din şcolile în care lucrăm. Este principalul motiv care stă la baza acestei colaborări cu AGERPRES în ceea ce priveşte vizionarea unui film documentar. Ştim că istoria este importantă, dar, în acelaşi timp, trebuie să conştientizăm că noile generaţii de elevi au o viteză fantastică în modul în care îşi culeg informaţiile, ceea ce înseamnă că atenţia lor nu trebuie câştigată, ci cucerită cu metode noi de învăţare. În anul Centenarului, în şcoli trebuie să se vorbească despre figurile importante din istorie, despre momentele care au definit destinul unui popor, dar şi despre paşii din viitor. Pentru ei am construit şi construim mai departe”.

 

La sfârșitul documentarului, am avut ocazia de a fi ghidul de ocazie a celor de la AGERPRES, în mini-studioul nostru de jurnalism. Aceștia au fost plăcut surprinși de dotările și atmosfera acestuia.

Mi-a fost solicitată și o scurtă declarație despre film, cu o opinie personală, pe care o vom posta foarte curând.

Le mulțumim celor de la AGERPRES, care au conferit solemnitate și un aer de sărbătoare Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare și alte vizite ale acestora în cadrul şcolii noastre.

ADRIANA ŞTIUBE

ADRIANA ŞTIUBE

ADRIANA ŞTIUBE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: