ADRIANA ŞTIUBE: Lecția despre mormântul gol

În cadrul proiectului „Bisericile de lemn din Ţara Beiușului – Tezaur arhitectural al județului Bihor”, un grup de elevi implicați în proiect, însoțiți de profesorii coordonatori, au efectuat miercuri o deplasare în județ, la câteva dintre obiectivele de patrimoniu.

BIS01

Bisericile aflate pe lista noastra se afla in satele Saca, Talpe, Lazuri de Beiuș, Belejeni, Șebiș, Brădet, printre multe altele.

Ne-a impresionat la biserica din Brădet numărul mare de cenotafe, aflate în interiorul lăcașului de cult.

Pentru cei care nu știu, un cenotaf este un monument funerar, comemorând un dispărut căruia nu i s-au mai găsit rămășițele pământești. Cele mai multe cenotafe evoca amintirea unor dispăruți în război, dar – după cum ne-a explicat domnul profesor coordonator Cosmin Bogdan – in Bihor cunosc o răspândire și cenotafele in memoria unor oamenii luați de inundații sau morți în alte împrejurări, mai mult sau mai puțin tragice, și ale căror trupuri nu au fost găsite.

Grupul de elevi, însoțiți de profesorii coordonatori, Sandor Lilla, Violeta Jăhăleanu și Cosmin Bogdan, a  efectuat deplasarea cu un microbuz, intorcandu-ne acasă spre seara.

cosmin bogdan adriana stiube

Prof. Cosmin Bogdan, alături de subsemnata

Ca toate celelalte deplasări de acest fel, și aceasta a avut un puternic impact asupra noastră, deoarece, după cum spunea și domnul Cosmin Bogdan, „bisericile de lemn arată felul în care au trăit strămoșii noștri.  Cele pe care le construim noi vor arăta modul nostru de a trăi”.

„O spun încă o dată: cea mai tare echipă de prunci! Frumoși, răbdători, buni la inimă! Mă bucur tare mult că mă aflu cu ei, dar parcă regret că aceste deplasări se apropie de sfârșit”, ne-a mărturisit prof. Bogdan.

BIS02

Deplasările vor continua în perioada următoare și vă vom ține la curent!

ADRIANA ŞTIUBE

ADRIANA ŞTIUBE

ADRIANA ŞTIUBE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: