OANA TAICHIŞ: Piscina de pe acoperiș

Două clase de gimnaziu, VII C şi VII A, sub coordonarea profesoarei de română, doamna Diana Laslău, au iniţiat un proiect numit „Şcoala Viitorului”.

prof. Diana Laslau

Prof. DIANA LASLĂU. Foto: Oana Taichş

Proiectul celor două clase a pornit de la idea copiilor despre o şcoală ideală, unde şi-ar desfăşura orele cu plăcere. Pentru a fi mai bine înţeleşi, aceştia şi-au materializat ideile cu ajutorul unor machete realiste. Timp de o săptămână, dupa orele de curs, copiii au lucrat la propriile „şcoli” creând sisteme de învăţământ potrivite pentru viitor.

proiect antonia moga 01

Macheta: echipa VII C

În numele clasei a VII-a C, Diana Nicoruţ a spus: „În acest proiect noi vrem să arătăm cum am dori să fie şcoala în viitor. Am pregătit trei machete prin care am ilustrat portretele şcolilor viitorului. La acestea am folosit materiale reciclabile, pentru a ne arăta dorinţa de a proteja natura. Cele trei proiecte sunt diferite, dar au puncte comune, şi anume modernizarea şcolilor prin folosirea tehnologiei, introducerea în sălile de clasă a tablelor multi-touch, a ecranelor digitale în locul tablelor obişnuite. Am vrea să se introducă materii noi, mai distractive, educative, ca lecţiile de înot, iar pentru asta am vrea o piscină pe acoperiş.”

proiect03

Macheta: Antonia Moga

„Echipa nostră a lucrat şi a încercat să ofere îmbunătăţiri sistemului de învăţământ. A fost o provocare şi a trebuit să ne gândim cum am vedea noi o şcoală perfectă. Am creat o machetă a exteriorului, cu un aspect modern, dar ecologic. Şcoala dispune de un spaţiu verde unde elevii se pot relaxa şi pot ţine activităţi”, a declarat Antonia Moga.

 

 

 

În perspectiva elevilor, şcolile din viitor trebuie să ţină pasul cu tehnologia, dar şi să ofere elevilor spaţii verzi, unde să îşi petreacă pauzele. Emanuel Negru şi echipa sa şi-o imaginează astfel: „Clădirea este destul de mare şi pune la dispoziţia elevilor şi a profesorilor săli de clasă performante, cu table electrice, smartphon-uri dotate cu Internet. La nivelul 1 sunt laboratoarele şi atelierele, precum cele de informatică, cu laptop-uri MacBook, sală de teatru cu o arhivă de piese de teatru şi garderoba necesară, dar şi atelier de pictură unde elevii talentaţi şi doritori îşi pot valorifica talentul. În exterior sunt «săli de clasă naturale», unde lecţiile sunt ţinute în natură. Acoperişurile clasice sunt betonate, dar al nostru e acoperit cu iarbă verde.”

 

 

 

Alţi elevi s-au pus în pielea personajelor, iar Cătălina Mut ne explică: „Noi prin acest proiect am încercat să ne imaginăm în viitor. Ideile au fost foarte multe şi foarte interesante, dar am încercat să aducem în prim-plan ideile cele mai inovatoare. Proiectul acesta a fost o adevărată provocare. Totul a început de la o poză pe care am încercat să o facem autentică şi pe placul tuturor celor din grup. La proiect au contribuit o mulţie de mâini şi minţi. «Şcoala Viitorului» va promova şi activităţi extraşcolare cum ar fi: înotul, fotbalul, teatrul, pictura etc. Toate materialele folosite sunt eco, astfel încât şcoala să fie un mediu eficient şi protector.”

Oare câţi elevi nu şi-ar dori să înveţe în astfel de şcoli şi când vor învăţa aceştia în condiţii moderne, într-o lume modernă, ca a noastră?

OANA TAICHIS

OANA TAICHIŞ

OANA TAICHIŞ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: