Eu am votat pentru Parcul Etnografic!

În etapa de votare directă a proiectelor de bugetare participativă, sala festivă a Liceului Teoretic  Onisifor Ghibu a adunat miercuri seara peste 200 de votanţi, alături de reprezentanţi ai Primăriei Oradea.

DSC_0098

Foto: prof. CĂLIN PERŢE

Aceştia din urmă au facut o scurtă prezentare a tuturor proiectelor, invitându-i apoi pe cetăţeni să voteze. Cei mai mulţi veniseră, desigur, să susţină unul dintre proiectele cartierului Nufărul, Parcul Etnografic Onisifor Ghibu.

Printre votanti au fost si câţiva elevi ai liceului nostru, care au împlinit vârsta cerută de regulamentul de vot, adica cea de 18 ani. Printre aceşti elevi m-am numărat şi eu, pentru că acest proiect îmi este foarte drag, el presupunând aducerea unei părţi din satul tradiţional românesc la oraş.

New Image

Sursă foto: arhiva personală Narcisa Dărăban

Eu provin de la ţară, dintr-un mic sat de lângă Oradea, satul Tăşad, si niciodata nu mi-a fost rusine cu originea mea. Din contră, mereu am considerat că satul le imprimă sufletelor care au realizat primi paşi din această călătorie numită viaţă, aici, nişte valori frumoase şi îi ajută să se formeze cultural si spiritual mult mai mult decât oraşul.

Fie că vrem sau nu s-o recunoaştem, cu toţii ne avem rădăcinile undeva la ţară. Dar din păcate, odată cu modernizarea, satul tradiţional a fost dat uitării, oamenii l-au abandonat în favoarea noului.

New Image 02

Sursă foto: arhiva personală Narcisa Dărăban

Tocmai de aceea, pentru mine, tânăra de la sat, un asemenea colţişor precum acest parc etnografic este ca un petic de viaţă, libertate, iubire, frumuseţe şi traditie în mijlocul orasului. Un loc diferit, în care poti păstra legatura din vechi şi nou, fără a face o discrepanţă. Un loc în care să te reconectezi cu trecutul făcând lucruri actuale (de exemplu, să vizionezi un film).

DSC_0101

Foto: prof. CĂLIN PERŢE

Această iniţiativă este minunată şi merită tot sprijinul. Copiii de la oraş şi nu numai au nevoie de un mic sanctuar ca acesta, în care să înveţe că „eternitatea s-a născut la sat” (Lucian Blaga).

Cu toţii avem nevoie să păstrăm vie amintirea satului tradiţional românesc, lucru care se poate realiza prin proiectul Parcul Etnografic Onisifor Ghibu.

NARCISA DĂRĂBAN

NARCISA DARABAN

NARCISA DĂRĂBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: