FLORIN MIHOCAŞ: Învață japoneză din clasa a VII-a!

Probabil mulţi dintre voi v-aţi pus problema, măcar o dată, a dificultăţii limbii chineze, japoneze sau coreene, acele limbi care se scriu şi se aud total diferit faţă de ce suntem obişnuiţi să citim sau să ascultăm. Această dificultate este mai mult o prejudecată, ne mărturiseşte Elena Igaş, care din proprie iniţiativă învaţă japoneza.

elena igas

ELENA IGAŞ

Elena este elevă în clasa a VIII-a la Liceul  Teoretic Onisifor Ghibu şi de la începutul clasei a VII-a învaţă tainele alfabetului japonez şi a culturii nipone – din dorinţa, spune ea, de a se uita la anime-uri fără subtitrare, dar după scurt timp a realizat că mai sunt şi alte beneficii la mijloc.

Şi ea, ca oricine, credea că această limbă este extrem de grea de învăţat, acordându-i la începutul cursurilor nota 9/10 ca grad dificultate, dar după câteva luni, a ajuns să-i dea 2/10. O diferenţă foarte mare, care ne arată că japoneza nu trebuie să ne sperie în cazul în care vrem să o studiem.

După un an şi jumătate, în care au intervenit vacanţe, zile libere sau probleme medicale, Elena a învăţat destul de multe. Ea cunoaşte două din cele trei scrieri (Hiragana, Katakana) existente în japoneză, a treia (Kanji) fiind şi mai grea, deoarece sunt semne luate de la chinezi, dar mai are de muncit la gramatică, fiind destul de vastă.

Cât despre anime-uri, acum înţelege mai multe cuvinte ca la început, iar după autoevaluarea sa, cunoaşte japoneza la un nivel mediu de conversaţie.

Profesor i-a fost doamna Aurelia Mocan.

În momentul de faţă, Elena se gândeşte să-şi aleagă profilul de jurnalism al liceului nostru, deoarece vrea să urmeze o carieră în domeniu.

Noi îi urăm mult succes la evaluarea naţională şi o aşteptăm cu mult drag!

FLORIN MIHOCAŞ

florin-mihocas

FLORIN MIHOCAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: