DALIA ŢIGAN: Succes fără emoţii

După obţinerea unor rezultate excepţionale atât la faza judeţeană a Olimpiadei de limba engleză, cât şi la cea precedentă, Vlad Dem din IX C s-a calificat mai departe la faza naţională.

Aceasta constă în trei probe, ce se desfăşoară în decurs a două zile, respectiv în 3-4 aprilie 2018, în Constanţa.

Tot din clasa a IX-a C au mai participat la aceste probe elevii Remus Murg (mentiune) şi Alexandru Lascu (acesta s-a clasat pe locul al doilea), iar din clasa a IX-a A, Adelina Covaci.

Auzind despre o asemenea reuşită, am decis să-i pun câteva întrebări cu privire la pasiunea lui pentru limba engleză şi trăirile de care a avut parte de-a lungul timpului privind la aceasta.

Dalia Tigan

VLAD DEM, alături de subsemnata

REPORTER: Datorită cui sau cărui fapt ai ajuns să înveţi limba engleză?

VLAD: Am învăţat singur încă de la vârsta de 6-7 ani, totul e cam blurat din perioada aia. Însă îmi amintesc doar că obişnuiam să mă uit foarte mult la filme şi show-uri TV. Asociam subtitrarea cuvintelor rostite, iar astfel am învăţat nu doar traducerea acestora, ci şi pronunţia. Nimeni nu mi-a impus să învăţ limba engleză. Dimpotriva, totul a fost oarecum instinctiv, până când încetul cu încetul am ajuns să o îndrăgesc.

 

REPORTER: Ai avea vreun plan de viitor ce implică în mod direct limba engleză?

VLAD: În clasele a VII-a şi a VIII-a am considerat meseria de translator ca fiind una destul de tentantă, dar acum sunt puţin în impas, pentru că sunt atâtea opţiuni din care aş putea alege. Totuşi, da, în viitor aş urma o vocaţie ce implică engleza.

 

REPORTER: Te-ai aşteptat la aceste rezultate?

VLAD: Am avut dubiile mele cu privire la reuşită, cu toate că ştiam din prima că dacă voi ajunge la proba orală, voi lua punctaj maxim. În orice caz, nu mă aşteptam să trec aşa uşor de probele scrise.M-am bucurat nespus când am auzit că am intrat la naţională, am fost foarte uimit.

 

REPORTER: Cum au reacţionat cunoscuţii la auzul reuşitei tale?

VLAD: Când am aflat rezultatele eram în maşină împreună cu mama şi mătuşa mea, atunci când le-am spus rezultatele au tras repede pe dreapta şi au început să plângă de fericire, niciuna dintre ele nu se aşteptau. Prima reacţie a mătuşii mele a fost să-mi sune fosta profesoară de engleză, care ştia că am potenţial. După această întâmplare, am vizitat şcoala unde am fost elev. Ceea ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că toţi elevii aflaseră deja că merg la naţională.

 

REPORTER: Cui îi acorzi meritele succesului tău?

VLAD: O parte din meritele succesului meu le acord părinţilor mei care m-au susţinut de mic copil şi au fost foarte încurajatori când au observat că am dezvoltat o atracţie pentru această limbă. Totodată, trebuie să recunosc că fără ajutorul doamnei profesoare Luminiţa Dubău, care şi-a dedicat o mulţime de timp şi mi-a prezentat foarte multe subiecte care m-au ajutat să trec peste etapa judeţeană, nu aş fi ajuns aici.

 

REPORTER: Cât timp petreci pentru a învăţa la engleză?

VLAD: În general lipsesc de la foarte multe ore pentru a face pregătire la engleză, dar pe lângă orele de pregătire de la şcoală, acasă mai aprofundez şi  studiez în jur de 2-3 ore subiectele date de doamna profesoară.

 

REPORTER: Ce metode de învăţat ai?

VLAD: Pot zice că nu prea mai am o metodă actuală, deoarece acum doar trebuie să le repet, pentru că nu mai sunt atât de proaspete în memorie, dar în trecut obişnuiam să fac mult exerciţiu şi nu prea mult învăţat. Prin exerciţiu se reţine mult mai bine şi mai eficient.

 

REPORTER: Vei susţine etapa naţională a olimpiadei de limba engleză, cum crezi că te vei descurca? Ai emoţii?

VLAD: Nu ţin minte să fi susţinut vreun examen cu emoţii. Sunt conştient de faptul că emoţiile m-ar distruge şi mi-ar schimba în rău modul de a rezolva exerciţiile. Aş începe chiar să supranalizez întrebările şi răspunsurile date deja, întrebându-mă excesiv: „Oare am făcut corect?” Deşi răspunsul ar fi mai mult decât sigur cel potrivit, eu l-aş schimba cu cel greşit. Cunoscând efectele emoţiilor asupra mea, încerc să îmi controlez gândurile, astfel încât să nu am parte de ele, iar stilul meu de a lucra să îşi urmeze cursul obişnuit.

 

REPORTER: Ce sfaturi le-ai dat celor care vor să înveţe limba engleză sau ba chiar să participe la olimpiadă?

VLAD: Din punctul meu de vedere, gramatica limbii engleze nu este una excesiv de grea şi nu necesită prea multă muncă ca să o înveţi, însă cred că pronunţia şi cum te exprimi contează cel mai mult. Cât despre cei care vor să participe la olimpiadă, dacă ai talent încă de la o vârstă fragedă în a vorbi limba respectivă, tot ce îţi trebuie este puţină gramatică şi vei rupe tot.

Citiţi în zilele următoare un text în care doamna prof. Luminiţa Dubău îşi va exprima opiniile cu privire la Vlad Dem, boboc la naţională. Rămâneţi cu ochii pe LOGO paper!

a consemnat DALIA ŢIGAN

Dalia Tigan

DALIA ŢIGAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: