Dependenţi de interacţiunea socială, nu de smartphone-uri

Un nou studiu asupra utilizării disfuncţionale a tehnologiei inteligente constată că cele mai multe funcţii ale smartphone-urilor care dau dependenţă au ceva în comun: ele se suprapun cu dorinţa umană de a se conecta cu alte persoane. Constatările, publicate în Frontiers in Psychology, sugerează că dependenţa de smartphone-uri ar putea fi hiper-socială, nu anti-socială.

telefon02

Artwork: Narcisa Dărăban

„Există multă panică în jurul acestui subiect”, spune profesorul Samuel Veissière, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii McGill din Canada. „Încercăm să oferim vesti bune şi să arătăm că dorinţa noastră de interacţiune umană este o dependenţă – şi există soluţii destul de simple pentru a face faţă acestei situaţii”.

Cunoaştem cu toţii oameni care par incapabili să trăiască fără ecranul luminos al telefonului lor, pentru mai mult de câteva minute, trimit în permanenţă mesaje şi verifică ceea ce fac prietenii pe social media.

Acestea sunt exemple pe care mulţi le asociază comportamentului antisocial cauzat de dependenţa de telefoane inteligente, un fenomen care a atras atenţia mass-mediei în ultimele luni şi a determinat investitorii şi consumatorii să solicite ca giganţii tehnici să abordeze această problemă.

Dar dacă privim lucrurile în mod greşit? Ar putea dependenţa de telefoane inteligente să fie hiper-socială, nu anti-socială?

Profesorul Veissière, antropolog cognitiv care studiază evoluţia cunoaşterii şi a culturi, explică faptul că dorinţa de a-i urmări şi de a-i monitoriza pe alţii – dar şi de a ne face viaţa văzută şi monitorizată de alţii – sunt lucruri adânc inrădăcinate în trecutul nostru evolutiv. Oamenii au evoluat pentru a fi o specie socială unică şi necesită o constantă atenţie de la alţii, pentru a căuta un ghid pentru un comportament cultural adecvat. Aceasta este şi o modalitate pentru ei de a găsi sens, scopuri şi un sentiment de identitate.

Împreună cu Moria Stendel, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii McGill, profesorul Veissière a analizat studiile actuale privind utilizarea disfuncţională a tehnologiei inteligente printr-o cheie evolutivă. Cercetătorii au descoperit că cele mai dependente funcţii smartphone au împărtăşit o temă comună: ele folosesc dorinţa umană de a se conecta cu alte persoane.

TELEFON01

Artwork: Narcisa Dărăban

În timp ce smartphone-urile folosesc o nevoie normală şi sănătoasă de socialitate, profesorul Veissière este de acord că ritmul şi amploarea hiper-conectivităţii împing sistemul de recompense al creierului să funcţioneze pe supratensiune, ceea ce poate duce la dependenţe nesănătoase.

„În mediile post-industriale în care alimentele sunt abundente şi disponibile, poftele noastre pentru grăsimi şi zahăr, sculptate de presiuni evolutive îndepărtate, pot devein cu uşurinţă supratensiuni insaţiabile şi pot duce la obezitate, diabet şi boli de inimă. Nevoile şi recompensele, de utilizare a smartphone-urilor ca mijloc de conectare, pot fi şi ele deturnate pentru a produce un tablou maniacal de monitorizare hiper-socială”, scriu autorii în lucrare.

Dacă dezactivaţi notificările push şi setaţi timpi potriviţi pentru a vă verifica telefonul, puteţi reuşi să vă recâştigaţi controlul asupra dependenţei de smartphone-uri. Cercetările sugerează că politicile la locul de muncă, cele care interzic e-mail-urile de seară şi de weekend, sunt de asemenea importante.

„În loc să începem reglementarea companiilor de tehnologie sau utilizarea acestor dispozitive, trebuie să începem o conversaţie despre modalitatea adecvată de utilizare a smartphone-urilor”, conchide profesorul Veissière. „Părinţii şi profesorii trebuie să fie conştienţi de cât de important este acest lucru”.

Pentru că, aşa cum spunea şi Albert Einstein, trebuie să ne fie teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relaţiile interumane.

NARCISA DĂRĂBAN

NARCISA DARABAN

NARCISA DĂRĂBAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: