NAOMI CODOBAN & RUBEN CARŢON: Rezultate deosebite la Ghibu

Sâmbătă, 10 martie 2018, a avut loc faza judeţeană a Olimpiadei de ştiinţe socio-umane, unde elevii şcolii noastre au obţinut rezultate deosebite. Ne referim la disciplina Logică, unde Oana Vaida din clasa a 10-a A a obţinut locul I cu nota 9,50 calificându-se astfel la faza naţională care va avea loc la Iaşi in perioada vacantei din aprilie, asta dupa ce anul trecut şcolar a obţinut locul III la faza judeţeană. De asemenea Serena Blaga din clasa a 11-a C a obţinut şi anul trecut şi anul acesta menţiune la faza judeţeană.

29134963_1656176547811432_977537065_n

Dorind sa aflam mai multe detalii despre aceasta experienta prin care Oana a trecut, i-am pus cateva intrebari legate de olimpiada la care a participat, si nu numai.

REPORTERI: Care este motivul care te-a determinat sa participi la aceasta olimpiada?

OANA: Am participat la această olimpiadă încă din clasa a IX-a, dinainte să știu toată materia care ni se cere pentru olimpiadă. Chiar dacă nu știam încă toate tainele logicii, mi-a plăcut foarte mult ceea ce făcusem până atunci și chiar eram bună la această materie minunată, așa că la sfatul doamnei profesoare Șandor Lilla m-am înscris la olimpiadă.

 

REPORTERI: Te simti atrasa de tainele Logicii?

OANA: Materia Logică este precum un ocean: toți îl văd, mulți îl consideră frumos, prea puțini îl înțeleg. Am auzit deseori printre elevi că Logica nu este deloc logică sau că nu ar trebui să o studiem în liceu, însă ei sunt cei ce nu îi înțeleg tainele. După ce am ajuns să aprofundez mai mult această materie am realizat cât de mult te poate ajuta în viață, deci nu numai că mă simt atrasă de tainele logicii, ci le admir.

 

REPORTERI: Câtă munca ai depus ca sa ajungi atat de sus?

OANA: La această olimpiadă pot participa elevi din orice clasă de liceu, așadar mi-a fost destul de greu să concurez cu elevi ce au deja poate și 3 ani de experiență. Am muncit din greu, stând foarte des după ore cu doamna profesoară ca să pot exersa. Am făcut toate subiectele de la etapele județene din ultimii 15 ani, pe lângă exercițiile compuse de doamna profesoară. Am un dosar destul de gros cu subiecte și rezolvări realizate atât anul acesta, cât și anul trecut. Nu a fost deloc ușor să fac față orelor normale și pregătirilor pentru olimpiadă, însă s-a meritat.

 

REPORTERI: Pe o scara de la 1 la 10, cat de grele ti s-au parut subiectele olimpiadei?

OANA: Având în vedere cât de mult am exersat, subiectul din acest an mi s-a părut destul de ușor, să spunem că ar fi de un 6 gradul de dificultate. Cu siguranță că dacă nu aș fi muncit atât mi s-ar fi părut de 10.

 

REPORTERI: Care ti-a fost reactia cand ai aflat ca ai obtinut locul I?

OANA: Imediat cum am ieșit din sala de concurs, am verificat baremele și știam că greșisem foarte puțin. Sufletul meu îmi spunea că voi ajunge la națională, însă mintea mereu îmi repeta „poate cineva a greșit și mai puțin”. Chiar dacă într-o oarecare măsură știam că voi ajunge atât de departe, tot am simțit o bucurie inundându-mi sufletul.

 

REPORTERI: Cine a fost sprijinul tau cel mai mare in aceasta reușită?

OANA: Toată familia m-a sprijinit moral pe tot parcursul pregătirilor și olimpiadei, însă persoana fără de care nu aș fi reușit această performanță este doamna profesoară Șandor Lilla. Întotdeauna a încercat să îmi explice cât mai bine și mereu m-a încurajat și m-a susținut moral. Ea este persoana căruia îi datorez un mozaic de aprecieri pentru efortul depus.

 

REPORTERI: Cum crezi ca te vei descurca la urmatoarea etapa, cea de la Iasi?

OANA: Pentru etapa de la Iași am început deja pregătirile și în ciuda faptului că mai e puțin timp până atunci, eu cred că mă voi descurca și sper să iau măcar mențiune.

 

REPORTERI: Ce sfat le dai celor care vor sa participe si ei la olimpiadele de stiinte socio-umane?

OANA: Nu mă pot pronunța pentru toate științele socio-umane, însă pentru cei ce doresc să meargă la olimpiada de logică, îi sfătuiesc să muncească cât mai mult cu putință și să-și încurajeze setea de cunoaștere să crească deoarece logica este o materie ce merită aprofundată.

28946250_1656176527811434_1298501692_o

Iar in final, doamna Sandor Lilla ne-a oferit urmatoarea declaratie:

,,Olimpiada de stiinte socio-umane are un caracter aparte, deosebit de celalalte olimpiade scolare, avand un caracter de excelenta. Poti participa la olimpiada la oricare din disciplinele socio-umane de liceu (Logica, Psihologie, Sociologie, Economie, Filozofie) indiferent in ce clasa esti ca elev, adica poti participa de exemplu la Filozofie si in clasa a 9-a sau a 10-a, chiar daca la clasa inca n-ai facut aceasta materie.”

au consemnat NAOMI CODOBAN şi RUBEN CARŢON

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: