GEORGIANA ŞTIUBE & LARISA FETINCA: Autenticitatea valorilor Maramureșului în Oradea

„No tulai domnie! Se spune că în Maramureș gazdele sunt primitoare, casele frumoase şi mâncarea delicioasă şi cât poți duce. Pentru maramureșeni, un om flămând este un om nefericit, aşa că gazdele vor fi întotdeauna în preajma ta, gata să îți umple farfuria din nou! Așa că dacă vii La Moroșanu’, adu-ți şi pofta cu tine!” este mesajul pe care acest restaurant îl transmite.

20180223_142759

Foto: Georgiana Ştiube

Restaurantul este situat in mijlocul Parcului Bălcescu din Oradea. Acest loc este singurul din oraș unde este servită mâncarea maramureșeană, fiind deschis sub această tematică de la 1 septembrie. Până şi decorațiunile sunt specifice acestui stil, mâncarea fiind pregătită 100% tradițional, după obiceiurile lor.

Restaurantul până acum are recenzii foarte bune şi foarte multe persoane sunt încântare de acest stil tradiționalist. La etaj, restaurantul deține si o sala mică de evenimente sau de mese festive.

20180223_135912

Foto: Georgiana Ştiube

Proprietara este moroșancă, crescând în mijlocul tradițiilor noastre românești, îndrăgește obiceiurile bunicilor: „Îmi doresc din suflet ca noile generații sa păstreze si sa ducă mai departe tradițiile noastre, rădăcinile care ne-au dat viață”.

Simona Brînzanik spune că „vreau sa le arat bihorenilor si turiștilor care ne vizitează restaurantul sa învețe tradiția noastră, sa le arătăm că suntem mândri de ce am putut realiza, vreau sa putem reînvia tradiția bunicilor noștri.”

Această femeie este printre puţinele persoane care nu vor să ne fie uitate rădăcinile, susținută de familia ei şi de prieteni, spune că „Maramureșul este li va fi mereu sursa mea de inspirație și un loc căruia îi voi putea spune mereu acasă”, să nu ne pierdem adevăratele valori.

„Când investești în visele tale, nu ți se pare nici mult, nici puțin. Nu pot spune că a nu am investit în acest restaurant, încă nu am terminat, însă merită pe deplin. Atunci când văd cum oamenii vin şi îi văd atât de mulțumiți de mâncărurile  tradiționale, mi se umple inima de bucurie. A meritat absolut tot.”

Simona spune că nu se va opri până nu își va îndeplini de tot visul, dorind o extindere a restaurantului, să facă locul mai primitor sau – cum spune ea – „mai acasă.”

20180223_134303

Foto: Georgiana Ştiube

Restaurantul are nevoie de ajutor, de oameni dispuși să iubească tradiția bunicilor, în acest moment se găsesc doar patru persoane angajate, însă „cine dorește să lucreze cu drag este invitat să ni se alăture.”

Programul restaurantului este de la orele 10:00 – 22:00 zilnic. Preturile sunt pentru buzunarul tuturor. Specialitatea casei sunt sarmalele, cârnați cu mămăligă, costițe cu mămăligă, tochitură moroșană, plăcintă, prăjitura casei etc.

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LaMorosanuParculBalcescu/

GEORGIANA ŞTIUBE, LARISA FETINCA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: