CARINA MUŢ & DARIANA MUŢ: Scriitor la 14 ani

Fost elev al liceului nostru, în prezent elev la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Edmond Coman – mai pe scurt, Edy – la doar 14 ani s-a hotărât să scrie o carte, dintr-o provocare, şi, culmea, în limba engleză.

image001

Edmond Coman

Ideea aceasta a pornit într-o oră de engleză, acum trei luni, când profesoara lui, doamna Crina Crăciun, le-a spus să facă o compunere de câteva rânduri despre orice. Având mereu acest vis, încă din gimnaziu, fiind îndrumat atunci de doamna profesoară Lucia Cighir, Edy şi-a spus că va da tot ce are mai bun şi se va apuca de o carte.

Firul poveştii aduce la lumină trei personaje principale din vremea antică, personaje care duc o bătălie pentru glorie şi putere, până în viitorul apropiat. Cei trei intră într-o comă şi au un vis comun, în care se întâmplă această poveste, însă aceste acţiuni nu sunt reale.

Greul a venit la alegerea numelui cărţii, spune el. A început cu ceva mai prostesc „The one way go” , apoi de la „The Rebirth of the Phoenix” s-a ajuns la titlul actual al cărţii, „The Endless Battle”.

El se aşteaptă ca şi cei de 8-9 ani să îi aprecieze munca, dar nu mulţi copii sunt cunoscători de limba engleză. De altfel, cartea este adresată tuturor fanilor genului SF. În clipa de faţă , e prea devreme pentru recenzii de top, fiind la început. E încântat de ideea publicării pe piaţă, dar momentan e o creaţie făcută doar pentru a fi printată, după ce va fi terminat-o de scris.

Un fragment pe care nu l-a scris încă va fi nclus în capitolul 4, când Darius şi Lucas au o bătălie aproape de Varthium. Însă cum zice „blestemul”, nu va exista un câştigător, iar E va interveni şi va ucide ambele armate, distrugând „The Union” şi declarând război cu Darius.

Şi-ar dori să devină un scriitor cunoscut, pentru că „scrisul e o artă şi e singurul lucru la care mă descurc, deci ar fi ca un vis devenit realitate” – spune el.

În mod ironic, nu e un fan al cititului, nu a citit decât o carte de 200 de pagini, recunoscând că cititul este folositor.

Nu se laudă cu atâtea calităţi , dar imaginaţia lui bogată este un punct forte, iar în timp ce scrie, îşi proiectează întreaga lume SF. Faptul că nu se vede scriind un alt gen  Edy îl consideră punctul lui slab.

Iată cea mai recentă frază a cărţii: „Sneaking around, the scout managed to make a map without losing anyone. They wandered around for another week and found nothing. It was then that they decided to return to the Kingdom. During their journey, Lord Darius and WarLord E burnt down five Fanatic villages, reinforced Suprema and made plans to bring the All-Mighty Lord-Lucas’ Kingdom down.”

„Cât despre cum să scrii o carte, imaginaţia stă la bază, iar dacă nu e prezentă, uneori ia o pauză sau inspiră cartea din realitate, cum a făcut Mircea Eliade un jurnal” –  acesta este sfatul lui Edy pentru cei care vor să îl urmeze.

CARINA MUŢ, DARIANA MUŢ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: