LAVINIA HALMAGEAN & CLAUDIA GAVRILAS: Cel mai bun arbitru asistent

Alex Belenesi este elev la scoala noastra in clasa XII A, are 18 ani si este arbitru de fotbal.

28511581_1958197604497055_264292400_n
Alex a inceput la varsta de 7 ani sa practice sport, iar la scurt timp a inceput sa devina o pasiune din ce in ce mai mare, dar arbitrajul a inceput abia acum patru ani, in clasa a VIII-a, cand a renuntat la fotbal, deoarece voia sa puna scoala pe primul plan.
La scurt timp dupa aceea, Alex a vazut pe Internet un anunt despre organizarea unui curs de formare ca si arbitru si a decis sa participe. Acel curs a durat patru luni, in care le-au fost predate Legile jocului de catre Omut Marius si Bitea Radu.
El considera arbitrajul ca pe un hobby, dar pe viitor si-ar dori sa fie o meserie, odata cu promovarea in ligile superioare. In prezent arbitreaza la nivelul ligii a IV-a seniori.
28534190_1958197607830388_1227687540_n-1
In acesti trei ani, Alex a avut parte de multe experiente placute: a legat prietenii si si-a creat amintiri frumoase cu mai multi colegi, dar in mod special cu cei mai buni prieteni din prezent, Cearnau Sergiu si Urs George.
 A avut ocazia sa cunoasca cei mai buni arbitri din tara, precum Hategan Octavian, Istvan Kovasc, Coltescu Sebastian, Dansa Ciprian, Balaj Cristian si Comanescu Adrian, iar in mod special pe Sovre Octavian, cel pe care il considera un model. Acesta l-a ajutat foarte mult in dezvoltarea sa ca arbitru.
A avut parte si de o experienta neplacuta la debutul sau in liga a V-a ca arbitru de centru, la varsta de 16 ani, cand a fost luat de gat de catre un jucator, atunci cand i-a acordat cartonasul rosu.
Alex incearca sa imparta scoala cu arbitrajul, dar pe primul plan pune scoala. Timpul acordat arbitrajului este dupa terminarea orelor. Programul de antrenamente si sedinte ii permit acest lucru, iar meciurile sunt in in timpul weekend-ului. Antrenamentele colective sunt in zilele de marti si joi, iar pe langa acestea el face si antrenamente individuale de doua ori pe saptamana.
Acesta considera ca nu exista cel mai dificil meci, deoarece fiecare meci are surprizele lui. Insa cel mai important meci pe care l-a arbitrat pana acum a fost in 2017 la un turneu international care a avut loc in Ungaria, la care au luat parte 56 de tari. El a arbitrat meciul de deschidere al acestui turneu, in tribuna fiind prezenti aproximativ 10000 de spectatori.
In acest domeniu a ales sa fie arbitru asistent deoarece se regaseste mai bine in atributiile acestui rol. Cu toate ca este considerat de majoritatea oamenilor un rol mai usor, dupa parerea lui este mai greu, deoarece fazele sunt la limita si trebuie sa apreciezi in fractiuni de secunda.
Alex spune ca a avut noroc in evolutia sa, deoarece a oferit incredere si dupa sase luni de cand a absolvit cursul a avut primul meci in liga a V-a, iar marea surpriza pentru el a fost cand a debutat in liga a IV-a dupa doar 12 luni de arbitraj. Din acel moment este intr-o continua crestere.
Cel mai prolific an a fost 2017, cand a primit premiul de Cel mai bun arbitru asistent.
LAVINIA HALMAGEAN, CLAUDIA GAVRILAS
28534189_1032849513556097_1463577343_n-1

LAVINIA HALMAGEAN si CLAUDIA GAVRILAS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: